Ingvild H. Rishøi “Stargate. En julefortelling”

Ingvild H. Rishøi “Stargate. En julefortelling”

 

Forlaget om boka:

 

<<Jeg kalte deg ikke Ronja for at du skulle vokse opp på Tøyen», sier Ronjas far.

 

Men det er Tøyen de bor på, Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate, og desember handler om våte votter, provisjon og øl. Men også om tre vise menn, en stjerne og en skog.

 

Stargate er en julefortelling for vår tid: magisk realisme i et juletreutsalg på Tøyen.

 

Om forfatteren:

 

Ingvild H. Rishøi (f. 1978) er en av redaktørene for bladet «Avsagd Hagle.» I 2007 debuterte hun med novellesamlingen «La stå», som ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, og fikk strålende mottakelse. Hennes andre novellesamling, «Historien om Fru Berg», ble nominert til Brageprisen, og i 2014 ble hun tildelt Brageprisen for novellesamlingen «Vinternoveller.» Hun har også skrevet to bildebøker for barn, og er blitt tildelt blant annet Sultprisen, Kritikerprisen, P.O. Enquists pris og Språklig samlings litteraturpris. Ingvild H. Rishøi bor i Oslo.

 

 

Meg om boka:

 

Jeg er ikke den som vanligvis leser julebøker, men etter å ha lest baksideteksten på denne boka, var jeg likevel ikke sen om å låne den på biblioteket. Dette virket absolutt som ei bok etter min smak.

 

Ronja, 10, og Melissa, 16, vokser opp på Tøyen i Oslo. Faren er stort sett arbeidsledig, for han klarer ikke å holde på jobbene han får. I stedet går han på Stargate; nabolagspuben. Ronja ønsker at hun kunne stengt alle ølkraner i verden, men vet det ikke går. Når faren får jobb som juletreselger øyner hun et lite håp. Men det går som det går, faren må på Stargate igjen. Melissa tar ansvar og overtar jobben hans, og Ronja må hjelpe til.

 

Handlingen i boka er lagt til ukene før jul. Hvor rammen rundt fortellingen er lagt rundt et juletre utsalg.

 

Forfatteren skriver nydelig, og boken har korte og handlingsmettede kapitler. Ronja er bokas fortellerstemme. Handlingen fremstår som realistisk og troverdig, både når det gjelder personer og miljø. Jeg ble raskt slukt inn i boka og leste den ut på et par kveldstimer. Dette er ei fin bok for deg som ikke er så glad i julebøker!

Boka er en sår kortroman med mange lag. Den handler om barn som må bli voksne fort, men den er også full av håp og kjærlighet.

En kan ikke unngå å bli følelsesmessig berørt av boka, som leser sitter man med en vond klump i magen, den vekker mange, sterke følelser.

 

Selv om jeg, som sagt, vanligvis ikke er glad i julebøker, traff denne meg som en knyttneve i magen. Dette er ei bok du garantert blir berørt av, som jeg anbefaler sterkt videre.

 

Andre bloggere om boka:https://tinesundal.blogspot.com/2021/12/stargate-en-julefortelling-av-ingvild-h.html?m=1

https://lillasjel.blogg.no/ingvild-h-rishoi-stargate.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Ingvild H. Rishøi

Tittel: Stargate. En julefortelling

Forlag: Gyldendal forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 144

 

Andre bloggere om boka:

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 5

 

Wenche F. Spjelkavik “Verdens lengste skogsmonster”

Wenche F. Spjelkavik “Verdens lengste skogsmonster”

 

Forlaget om boka:

 

Møt verdens høyeste jente med sceneskrekk. Anna er høyere enn alle på skolen. Lærerne også. På grunn av mobbing flytter hun og moren til Maursund. Da læreren tvinger Anna til å spille hovedrollen i klassens teaterstykke, begynner uhyggelige ting å skje. Hva er det som skjuler seg inne i skogen? Historien tar en uventet vending da skogsmonsteret redder et lite barn fra å drukne. Hva skjer hvis sannheten kommer frem? Vil Anna overvinne frykten eller blir hun kastet ut av skolen?

 

Om forfatteren:

 

Wenche Spjelkavik er bosatt i Kristiansund. Hun er utdannet helsekoordinator og har jobbet pa? radiologisk avd. pa? Kristiansand sykehus. I dag er hun treningsinstruktør og skribent.

Hun har tidligere utgitt boken «A? miste et barn» pa? Pax forlag 2017.

«Verdens lengste skogsmonster» er hennes debut som skjønnlitterær forfatter.

 

Meg om boka:

 

I boka møter vi verdens høyeste jente, Anna. Hun er høyere enn alle andre på sin alder, og i tillegg har hun sceneskrekk. Siden Anna blir mobbet på skolen for høyden sin, flytter Anna og moren til Maursund, der Anna begynner i 6. klasse på en ny skole. Her får hun raskt en venn som er alt det Anna ikke er.

Annas nye lærer tvinger henne til spille hovedrollen i klassen teaterstykke. Da begynner uhyggelige ting å skje i skogen. Skjuler det seg et monster mellom trærne der?

Det tar en uventet vending da skogsmonsteret redder et lite barn fra å drukne. Hva vil skje hvis sannheten kommer frem? Kan Anna risikere å bli hevet ut av skolen?

 

Boka har et lett språk som passer målgruppen bra, og den er forholdvis lettlest, sel vom kapitlene er litt lange. Boka er beregnet for alderen 9-12 år, men kan også fungere fint som høytlesning for yngre barn. Boka er spennende, det skjer noe hele veien boka gjennom, som gjør at den vil holde på leseren. Temaene i boka er viktige. Den handler om mobbing, utenforskap og mestring.

Anna viser stort mot når hun må mestre både mobbing og sceneskrekk, og mange barn vil nok kjenne seg igjen både når gjelder mobbingen, og det å mestre ting de ikke er komfortable med. Boka er et fint utgangspunkt for videre samtale om temaer ingen barn skulle vært utsatt for.

 

I «Verdens lengste skogsmonster» får leseren både spenning og alvorlige temaer, i ei og samme bok. Selv satt jeg og heiet på Anna hele boka gjennom, og ble raskt slukt inn i storyen. Jeg likte boka godt, og leser gjerne flere barnebøker skrevet av denne forfatteren. Jeg synes hun har skrevet ei både spennende og viktig bok. Løp og kjøp!

 

Fakta:

 

Forfatter: Wenche F. Spjelkavik

Tittel: Verdens lengste skogsmonster

Forlag: Liv forlag

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 2021

Sjanger: 8 – 12 år

 

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Arnaldur indriðason ” Jenta ved broen”

Arnaldur indriðason “Jenta ved broen”

 

Forlaget om boka:

 

Et eldre ektepar er bekymret for barnebarnet Danní og henvender seg til den tidligere politibetjenten Konráð. De vet at hun har vært involvert i narkotikasmugling, og nå er hun forsvunnet. På samme tid blir Konráð oppsøkt av en gammel venn. Hun får ikke fred før hun får vite hva som skjedde med en tolv år gammel jente som druknet i Rekjavik på sekstitallet.

 

Om forfatteren:

 

Arnaldur Indridason er født i 1961. Han har studert historie ved universitetet i Reykjavik og skrevet en avhandling om islandsk film, men det er som krimforfatter han er mest kjent. I to år på rad fikk han Glassnøkkelprisen. I 2005 ble hans bøker hedret med den engelske krimprisen Golden Dagger, som gis til årets beste krimbok på engelsk. Han har også vunnet den svenske Martin Beck-prisen.

 

Meg om boka:

 

Dette er bok nr. to i serien om den pensjonerte politimannen Konrad. Jeg likte den første boka i serien godt.

 

I denne boka fortsetter Konrad og nøste i hva som skjedde da hans far ble knivdrept for en del år siden. Det er en hendelse som ikke slipper tak i han.

Konrad får kontakt med en tidligere venninne som heter Eyglo, hennes far var kompis med hans far. Hennes far døde også kort tid etter faren hans døde. Kan dødsfallene ha noen sammenheng?

 

Eygmo forteller at hun føler seg hjemsøkt. Det er et syn hun har hatt om en jente og ei dukke som ikke gir henne fred. Jenta druknet da hun var 12 år gammel, en gang på 60-tallet.

Samtidig blir Konrad kontaktet av et eldre ektepar som er bekymret for barnebarnet Danni som er forsvunnet. De kjenner litt til Konrad fordi de var bekjente av moren hans, og kontakter ham istedenfor politiet fordi de har kjente samfunnsposisjoner og vil unngå publisitet.

Konrad blir engasjert i begge sakene. Han klarer rett og slett ikke å legge dem fra seg. For å komme til bunns i sakene får han bruk både for sin erfaring, og gamle kjente fra sin tid i politiet. Underveis møter han på mange som har noe å skjule.

 

Boka har korte og handlingsmettede kapitler med det samme gode språket forfatteren er kjent for fra tidligere bøker. Det er mange bra karakterbeskrivelser og flotte skildringer, så en føler virkelig at en er til stede på Island når en leser. Her er mye vond barndom her, overgrep, familiehemmeligheter og annet som skal skjules. Mesteparten av handlingen foregår i nåtid, med none tilbakeblikk innimellom.

Forfatteren har nok en gang levert ei solid krimbok som holder på leseren til siste side der alt kommer for en dag. Han vever utspekulert sammen, før alt får en fornuftig ende. Jeg storkoste meg nok en gang i krimuniverset til forfatteren. Det romanen ikke har av tempo og action, tar han igjen med andre kvaliteter. Dette er en solid og velkomponert krim.

Har du ikke lest disse to bøkene, så start gjerne med bok nummer en. Etter lest de to første, ser jeg frem til bok nr. tre som ligger klar og venter. Dette er skandinavisk krim fra øverste hylle.

 

Min annmeldelse av første boka i serien:

https://miniblogg.no/henningbokhylle/135359/arnaldur-indriason-moerket-vet.html

 

Fakta:

 

Forfatter: Arnaldur indriðason

Tittel: Jenta ved broen

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2020

Antall sider: 304

Sjanger: Krim

Serie: 2

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Kjersti Anfinnsen “Øyeblikk for evigheten”

Kjersti Anfinnsen “Øyeblikk for evigheten”

 

For den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim går det meste i oppløsning mot slutten av livet. Det kroppslige forfallet fanger og isolerer. Selv om samlivet med kjæresten Javiér kan være krevende, er det først og fremst livsbejaende. Birgitte reflekterer kompromissløst, tidvis vittig, tidvis sårt, over livets vondeste øyeblikk og sine erfaringer med tap, sorg og savn i en verden som fremstår mer og mer fremmed for henne.

Øyeblikk for evigheten er en øm, bitter og morsom roman om kjærligheten, døden og tilværelsens ensomhet.

 

Om forfatteren:

 

Kjersti Anfinnsen, født i 1975, bor i Oslo, og jobber som tannlege. Hun har gått på Forfatterstudiet i Tromsø og på Skrivekunstakademiet i Hordaland. I 2012 debuterte hun med romanen Det var grønt. Romanen De siste kjærtegn utkom i 2019, og er oversatt til russisk og dansk. Anfinnsen mottok Subjektprisen, Havmannprisen og Bokhandelens forfatterstipend for boka.

 

 

Meg om boka:

 

Dette er den andre boka fra forfatteren som jeg leser. Det kan være greit å lese den forrige boka “De siste kjærtegn” først.

Dette er en fortsettelse på forrige bok der den aldrende hjertekirurgen Birgitte traff Javier. Nå bor de sammen i huset hans, men Birgitte har beholdt leiligheten sin for å kunne trekke seg tilbake innimellom.

 

Denne boken består av øyeblikksbilder som oftest er på kun en side. Allikevel går det en rød tråd gjennom boka. Vi møter Birgitte frem til hennes siste dager hvor hun tenker tilbake på livet hun har levd, Venner som er borte og jobben som kvinnelig kirurg, hvor hun måtte jobbe dobbelt så hardt som menn for å bli akseptert, samt det siste året med Javier. Gjennom korte kapitler hører vi om små og store begivenheter i Birgitte liv.

 

I denne boka skildrer forfattere Birgitte Solheims siste dager. Den består av en serie såre, vittige og triste betraktninger, over hovedsakelig kjærlighet, vennskap, alderdom sykdom og død.

Språket er godt og lett. Dette er en varm, sår, trist bok, men det finnes også litt humor i den. En meget velskrevet kortroman, der vi blir godt kjent med de involverte i boka og hvor mye fortelles mellom linjene.

Mange vil nok kjenne seg igjen i at alderen setter sine spor, selv når en ikke er så gammel som Birgitte er. Forfatteren skriver bra om det å bli gammel, sett fra de gamle ståsted.

Dette er en fin bok, skrevet av en forfatter jeg anbefaler sterkt å sjekke ut. Jeg ser frem til flere bøker fra Anfinnsen penn, selv om det ikke blir med Birgitte som jeg virkelig ble glad i. Jeg kunne ha skrevet mye mer om boka, men anbefaler deg heller å lese den selv. Dette er en liten, kort og fin roman som rommer mye, og den føyer seg inn i rekken av gode kortromaner jeg har lest. Les den sakte!

 

Andre bloggere om boka:

https://tinesundal.blogspot.com/2021/12/yeblikk-for-evigheten-av-kjersti.html?m=1

 

Fakta:

 

Forfatter: Kjersti Anfinnsen

Tittel: Øyeblikk for evigheten

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 108

Sjanger: Roman

Serie: 2

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5

 

Unni Lindell & Anne B. Ragde “Juledamer – vårt fineste julehefte – de morsomste og vakreste fortellingene”

Unni Lindell & Anne B. Ragde

“Juledamer – vårt fineste julehefte – de morsomste og vakreste fortellingene”

 

Forlaget om boka:

 

Anne B. Ragde og Unni Lindells årlige julehefte er blant de aller mest populære og mest kritikerroste juleheftene i Norge. Årets julehefte, Juledamer, er både befriende uhøytidelig, humoristisk og sjarmerende. Det er det tredje juleheftet de to lager sammen, og blandingen av personlige historier fra oppvekst og voksenliv, morsomme anekdoter, oppskrifter, noveller og smakebiter fra de to damenes forfatterskap fremkaller julestemning hos alle og enhver. Juledamer byr på mange godbiter, blant annet historien om den gangen da Unni ved et uhell forsøkte å gi bort Mari Maurstads katt til noen intetanende stakkarer på Lambertseter. Anne varter opp med sin mors kalkunoppskrift, og vi møter selvsagt Unnis høyt elskede katt Knut igjen. Anne og Unni forteller også om de aller verste julegavene de har fått. Det hele er pakket elegant inn i Bjørk Bjarkadóttirs design. Juledamer er perfekt oppladning i adventstiden, eller som en julegave til deg selv, eller noen du har lyst til å glede.

 

Om forfatterne:

 

Anne B. Ragde er en norsk forfatter og tekstforfatter, oppvokst i Trondheim. Ragde er tidligere universitetslektor i massekommunikasjon ved Universitetet i Trondheim. Hun er cand.philol. fra Universitetet i Trondheim med hovedfag i amerikansk massemediekommunikasjon, og debuterte som forfatter i 1986.

 

Unni Lindell er en norsk forfatter, tidligere journalist og hun har i tillegg oversatt diverse barnebøker fra fransk og fra svensk, bla og en serie. Hun er mest kjent som forfatter av kriminalromaner, barnelitteratur, og ungdomslitteratur.

 

 

Ingen jul utenheftet til Unni og Anne! Det har blitt en tradisjon for meg å lese dette heftet, og i år, som tidligere, er det fult med variert innhold og noe for enhver smak. Dette er et hefte som passer for alle voksne.

Forfatterne byr nok en gang på seg selv, på godt å vondt. Her får vi en blanding med personlige historier fra både oppvekst og voksenliv. Noveller, dikt, oppskrifter og anekdoter, samt smakebiter fra deres forfatterskap. Unnis høyt elskede katt Knut er selvfølgelig også med.

Vi får høre om da Unni forsøkte å gi vekk Mari Maurstad til noen intetanende mennesker, om de verste julegavene de to forfatterne har fått, og om den gangen de var uvenner i en hel måned. Her er det mange og varierte godbiter.

 

Nok en gang har jeg kost med juleheftet til bestevenninnene Unni og Anne. Heftet er både uhøytidelig, humoristisk og ikke minst svært sjarmerende. Dette heftet er perfekt for å komme i julestemning, eller bare for å flykte litt vekk fra hverdagen som igjen henger over oss, med høye smittetall og nedstengninger. Heftet er også perfekt å gi til noen du vil glede, eller en fin gave til deg selv. Jeg anbefaler dette heftet videre! Det er fin romjulslesning, du kommer garantert i godt humør med dette heftet. Her er det lattergaranti!

 

Jeg har både lest og lyttet til det. Det er forfatterne selv som er innlesere, og jeg synes det fungerer bra både på papir og lyd. Det er tydelig at dette er to personer som virkelig trives i hverandres selskap, så heftet er verd å lytte til. Jeg humra og lo støtt og stadig underveis, og kom i riktig så godt humør.

 

Fakta:

 

Forfattere: Unni Lindell

Tittel: Juledamer

Forlag: Strawberry Publishing

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 71

Sjanger: julehefte

 

Heftet er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

Chris Tvedt “Djevelen i detaljene”

Chris Tvedt “Djevelen i detaljene”

 

Forlaget om boka:

 

En polakk får strupen skåret over i et treningssenter i Bergen. Den danske leiemorderen som utførte drapet, blir raskt arrestert, men det tar ikke mange dagene før han blir funnet død på cella, det ser ut til at han har hengt seg. Kort tid etter blir den lokale gangsteren Peter Olsen arrestert for å ha bestilt drapet på polakken. Alt peker i retning av at han er skyldig, men forsvarsadvokat Mikael Brenne er allikevel ikke overbevist. Det er for mange detaljer i saken som ikke stemmer. Dessuten er Mikael skeptisk til om leiemorderen virkelig har begått selvmord, slik fengselet hevder. En kveld ringer det på hjemme hos Mikael Brenne. Utenfor står Peter. Han har rømt fra fengselet for ikke å lide samme skjebne som dansken. Mikael har ikke annet valg enn å ta ham inn som en uvelkommen husgjest. Peter Olsen har noe på Mikael, et feiltrinn som vil koste ham karrieren dersom det kommer ut. Som om ikke dette var nok, dukker også KRIPOS-etterforsker Edvard Matre opp i bildet. Edvard har sin egen agenda. For ham er Mikael Brenne og Peter Olsen kun brikker i et spill for å avsløre råttenskap høyt oppe i Bergenspolitiet. Men det er et farlig spill for alle, skal det vise seg. Ikke minst for Mikael Brenne.

 

Om forfatteren:

 

Tvedt har studert jus og litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har arbeidet som advokat, men etter debuten med kriminalromanen Rimelig tvil i 2005 er han forfatter på heltid. Han har senere skrevet en rekke kriminalromaner med den noe lurvete forsvarsadvokaten Mikael Brenne som hovedperson. I Av jord er du kommet introduseres hans nye helt, den pedantiske Kripos-etterforskeren Edvard Matre. I 2010 vant han Rivertonprisen.

 

Meg om boka:

 

Chris Tvedt har vært en favoritt hos meg helt siden den første boka han ga ut, så det er alltid et høydepunkt når han kommer med ny bok. Han leverer alltid kvalitet.

Dette er bok nr. ni med den noe lurvete advokaten Mikael Brekke.

 

En polakk får strupen skåret over på et treningsstudio i Bergen. Leiemorderen som utførte drapet blir raskt arrestert, men det tar ikke lang før han blir funnet død på cella. Det ser ut som et selvmord.

Ikke lenge etterpå blir den lokale gangsteren Petter Olsen arrestert for å ha bestilt drapet på polakken. Alt peker mot ham, men Mikal Brenne tror han er uskyldig. Han velger derfor – noe ufrivillig – å skjule ham, noe som kan koste han karrieren. Etter hvert kommer Kripos etterforsker Edvard Matre, som vi kjenner fra tidligere bøker, på banen. Han har sin egen agenda. For ham er Mikal og Petter kun brikker i et spill for å avdekke råtne epler høyt på strå i Bergenspolitiet. Det blir et farlig spill for alle.

 

Boka har korte, intense og handlingsmettede kapitler. Språket er bra, i velkjent Chris Tvedt-stil. Her er det både intens spenning og halsbrekkende actionscener, samtidig som forfatteren skriver fint om de som beveger seg på kanten av loven.

Chris Tvedt leverer bra, velkomponerte og velskrevne bøker hver gang, og denne boken er intet unntak. Her får en det meste en god krimbok skal inneholde. Romanen startet spennende, så blir det litt roligere, før spenningen tar seg virkelig opp igjen og tar pusten fra leseren. Jeg tror ikke mange gjetter slutten på boka her. Det er en intenst spennende bok som jeg anbefaler sterkt videre.

 

Boken har jeg lyttet litt til, men mesteparten ble lest. Den er mesterlig innlest av Lasse Lindtner, og bra både som lyd og papir.

 

Fakta:

 

Forfatter: Chris Tvedt

Tittel: Djevelen i detaljene

Forlag: Gyldendal

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 370

Sjanger: krim

Serie: 9

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5+

 

Eli Renate Bye Sørensen “Ubetydelig, men redd”

Eli Renate Bye Sørensen “Ubetydelig, men redd”

 

Forlaget om boka:

 

En roman om å finne sin plass i universet. Max er tjueen år og har vært lidenskapelig opptatt av universet hele sitt liv. Max kan alt om sorte hull, dvergplaneter og antimaterie, men han er veldig sjenert og klarer i hvert fall ikke å snakke med jenter. Redningen kommer i form av Jonas, en bekjent fra videregående, som plutselig en natt dukker opp naken i minusgrader utenfor leiligheten Max bor i. Jonas flytter inn i leiligheten – og inn i pelskåpen bestemoren til Max etterlot seg da hun døde. Pelskåpen er ikke det eneste besteforeldrene etterlot seg i leiligheten, og sammen erobrer Max og Jonas utestedet Chandelier hver helg iført klær fra en svunnen tid. Og det er nettopp på Chandelier Max møter Nova – sprudlende, livsglade Nova, som også er livstruende syk. Og livet til Max blir aldri det samme etter henne.

 

Om forfatteren:

 

Eli er utdannet illustratør og grafisk designer ved Norges Kreative Høgskole. Hun har også studert Kunst og design ved Høgskolen i Oslo. Dette er hennes første og gitt ut på eget forlag.

 

Meg om boka:

 

Bokas to hovedpersoner er Max på 21 år og Nova på 20 år. Max er en sjenert person som interesserer seg for universet, planeter og sorte hull. En dag står Jonas utenfor leiligheten Max bor i. Han ender med å flytte inn.

Max og Jonas befinner seg hver lørdag på utestedet Chandelier i ført gamle klær som Max sine besteforeldre har etterlatt seg. Max lever et ganske vanlig og anonymt liv helt til den dagen han møter Nova på Chandelier. Nova er en energisk og livsglad jente, men i tillegg er hun veldig syk. Etter at de møtte hverandre, får livet til Max plutselig ny mening.

 

Boka har et lett og direkte språk som gjør at den passer til både ungdom som voksen. Måten forfatteren skriver og skildrer på, får leseren til å føle seg til stede i boka. Dette er en kort roman, men den forteller og rommer mye. Boka er trist, vakker og rørende, med en vanskelig kjærlighetshistorie du ikke kan unngå at treffer deg. Historien er godt oppbygd med få, men gode karakterer. Men blir rett og slett glad i Max og Nova, engasjert i deres liv og følelser og håper på det beste for dem.

Selv om foreldrene er ganske fraværende i boka, så vil de ungene sine det beste. Det er også en bok om hvor vanskelig det kan være å manøvrere i livet som ung voksen. Dette er ei bok du ikke kan unngå å bli rørt av. Jeg visste ingenting om denne boka da jeg startet å lese, men noen ganger treffer du på bøker som bare treffer deg til de grader. Jeg hadde en fin lesestund, og levde meg helt inn i livene til karakterene i boken.

Det er kjekt når mindre kjente forfattere som dette imponerer. At boken er nominert i årets «Ulest» er velfortjent. Dette er en kort bok jeg skulle ønske var enda litt lenger. En bok jeg anbefaler sterkt videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Eli Renate Bye Sørensen

Tittel: Ubetydelig, men redd

Forlag: Fortet forlag

Utgivelsesår:2021

Antall sider: 155

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

Arnaldur indriðason “Mørket vet”

Arnaldur Indriðason “Mørket vet”

 

Forlaget om boka:

 

En turgruppe oppdager et lik dypt nede i isbreen Langjökull, trolig en forretningsmann som forsvant i området tretti år tidligere. Den gangen ble det gjort omfattende søk, men etter en langvarig politietterforskning sto de igjen uten svar. En av mannens forretningsforbindelser satt kort i varetekt, men politiet hadde ingen fellende bevis. Nå blir den samme mannen arrestert, og Konrad, den pensjonerte politimannen som ledet saken den gang, blir tilkalt for å gjenoppta etterforskningen. Da en kvinne kommer med ny informasjon, kan det se ut som de endelig har funnet løsningen på den langstrakte gåten. Mørket vet er første boka i en ny kritikerrost serie om den pensjonerte politimannen Konrad. Den islandske mesteren har han skrevet en sterk og gåtefull historie om fortidige løgner og synder som til slutt kommer for dagen.

 

Om forfatteren:

 

Arnaldur Indridason er født i 1961. Han har studert historie ved universitetet i Reykjavik og skrevet en avhandling om islandsk film, men det er som krimforfatter han er mest kjent. I to år på rad fikk han Glassnøkkelprisen. I 2005 ble hans bøker hedret med den engelske krimprisen Golden Dagger, som gis til årets beste krimbok på engelsk. Han har også vunnet den svenske Martin Beck-prisen.

 

Meg om boka:

 

Denne boken kom ut i 2019, og dette er en ny serie fra forfatteren. Jeg må ærlig innrømme at denne boka har forsvunnet litt i den berømmelige lesehaugen, men nå er jeg endelig i gang med serien.

 

Boka starter med at en turistgruppe finner et lik i isbreen Langjökull. Mye tyder på at den døde er en forretningsmann som forsvant over 30 år tidligere. Det ble gjort omfattende søk den gangen uten resultat, og en av mannens tidligere forretningspartnere var lenge i politiets søkelys, uten at de klarte å knytte ham til saken.

Nå bringes den tidligere forretningspartneren inn til nye avhør. Den pensjonerte politimannen Konrad, som den gang ledet saken, blir tilkalt for å gjenoppta etterforskningen. Han er motvillig, men kjenner at det hadde vært godt å få en avslutning på den uløste saken. En kvinne oppsøker Konrad med ny informasjon som kanskje kan løse saken. Det blir likevel ikke noen lett jobb. Konrad er ikke lenger i aktiv tjeneste og får ikke tilgang til informasjonen han trenger, men han har heldigvis fremdeles kontakter i politiet.

 

Boka har korte, handlingsmettede kapitler, og språket er like godt som vi kjenner fra hans tidligere bøker. Det er et fascinerende persongalleri i boka, og steds og miljøbeskrivelsene er så gode at man føler at man er til stede på Island. Plottet i boka er også godt, med bra fremdrift. Forfatteren holder leseren i sin hule hånd til siste side er lest.

Bokas hovedperson er artig å følge Vi får glimt fra livet hans, og han savner sin kone som døde av kreft noen år tidligere. Dette er en rolig etterforskningskrim, men den er likevel både bra og spennende, og mye tyder på at vi også får svar på ting i neste bok. Dette er en bok som passer til de fleste krimelskere.

 

Jeg har likt denne forfatteren siden mitt første møte med bøkene hans. Jeg liker både måten han skriver på, måten han beskriver ting og personer på, samt det gode plottet. Dette er en velskrevet krimbok fra øverste hylle. Jeg anbefaler den sterkt videre, og ser fram til neste bok i serien.

 

Fakta:

 

Forfatter: Arnaldur Indriðason

Tittel: Mørket vet

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2019

Sjanger: Krim

Serie: 1

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5

 

Val McDermid “Mord til jul”

Val McDermid “Mord til jul”

 

Forlaget om boka:

 

Mord til jul er en samling stemningsfulle krimnoveller fra den skotske mesteren. I en av dem blir en forfatter hjemsøkt av en ondskapsfull og sjalu skribent. I en annen jakter Tony Hill og Carol Jordan på en morder som skal slå til 1. juledag.

 

Om forfatteren:

 

Val McDermid er en bestselgende forfatter av ypperste klasse. Hun skriver på heltid og deler sin tid mellom Cheshire og Edinburgh. Bøkene hennes er oversatt til over tretti språk og solgt i over seksten millioner eksemplarer. Hun har vunnet en rekke priser for sine bøker.

 

Dette er en samling på 12 noveller fra forfatteren, som er utgitt tidligere i novellesamlinger på originalspråket.

Jeg er blitt mer og mer begeistret for noveller de siste årene, og anbefaler flere til å gi noveller en sjanse. Det finnes mye bra der ute! For meg er noveller perfekt lesing mellom tykkere bøker, og spesielt nå i førjulstiden når det er mye annet som skjer, er noveller perfekt.

 

Meg om boka:

 

Lengde på novellene i samlingen varierer, de er både korte til lange. Noen av de lengre ble litt i lengste laget for meg. Noen av novellene er lagt til rundt juletider, andre er det ikke. Handlingen forgår i både nåtid og fortid. I flere av novellene treffer vi igjen kjente skikkelser fra forfatterens andre bøker, og som krimnoveller flest inneholder de få personer og har en twist på slutten.

I slike samlinger er det nesten alltid noen en liker bedre enn andre, og intet unntak denne gangen heller. «Four calling birds», «Djevelens andel», «Gosthwriter» og «Det lange svarte sløret» er mine favoritter, men jeg likte samlingen jevnt over godt. Her vil en finne noen for enhver smak.

Novellene er velskrevne og inneholder flotte miljøbeskrivelser av steder og plasser.

Disse novellene er perfekt førjul lesing eller rett og slett til romjulskosen. Noen ganger er det perfekt å lese en kort historie, i travle tider eller når en sliter med leselysten. Jeg anbefaler denne samlingen videre.

 

Andre bloggere om boka:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/12/mord-til-jul-av-val-mcdermid-svar-pa.html?m=1

Fakta:

 

Forfatter: Val McDermid

Tittel: Mord til jul

Forlag: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2021

Format: Pdf-fil

Sjanger: Krimnoveller

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

Julekrim 2021

Julekrim 2021

 

Forlaget om novellesamlingen:

 

Alle krimfortellingene du trenger i juleferien – i én bok! Her finner du ti noveller skrevet av noen av Norges beste krimforfattere. Forfatterne som bidrar er: Geir Tangen, Agnes Matre, Silje O. Ulstein, Ingebjørg Berg Holm, Steffen Johansen, Grethe Bøe, Myriam H. Bjerkli, Knut Nærum, Gunnar Staalesen og Jørgen

 

Meg om boka:

 

Det blir ikke skikkelig jul uten julehefter, og heldigvis kommer de i mange varianter, så det er noe for enhver smak. Jeg har lest julekrim 2021, og det var perfekt for meg.

 

Heftet består av ti noveller, hvorav to er klassikere og åtte er nye. Tom Egeland har vært redaktør for heftet, og jeg synes han har satt sammen en fin miks av gode noveller, der de fleste foregår rundt juletider.

Slike samlinger er en ypperlig anledning til å utforske andre sider av forfatterskapet til forfattere jeg har lest romaner av tidligere, og her er det tre jeg aldri har lest noveller av før. Silje O. Ulstein, Grethe Bøe og Ingebjørg Berg Holm.

Novellene var som vanlig korte, med konsentrert handling, få personer involvert og en finurlig twist på slutten. Før hver novelle var det også en liten presentasjon av hver forfatter og litt om hva novellen handlet om.

Jeg likte heftet veldig godt, og det var en fin variasjon underveis. Gunnar Staalesen og Jørgen Jæger leverer som vanlig bra noveller, og Knut Nærum sin novelle var som alltid noe for seg selv, både morsom og spennende. De novellene jeg likte best var skrevet av Myriam H. Bjerkli, Geir Tangen og Grethe Bøe, og den som imponerte meg aller mest, var ført i pennen av Silje O. Ulstein. Hun har skrevet en skikkelig creepy novelle!

 

Dette heftet er perfekt lektyre i en travel førjulstid, eller som lesestoff foran peisen i romjula. Her finner en garantert noe for enhver smak. Kjøper du dette heftet, så er garantert både julekos og spenning sikret.

 

Litt fun fact til slutt: Jula varer som kjent helt til påske og når denne novellesamlingen er lest, så er det bare å se frem til den kommende påskenovellesamlingen. Der skal alle novellene være nyskrevne, ifølge redaktør Tom Egeland.

 

Fakta:

 

Forfattere: Div forfattere

Tittel: Julekrim

Strawberry Publishing

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 106

Sjanger: Krimnoveller

 

Heftet er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 6