Fritt vilt av Agnes L. Matre

Fritt vilt av Agnes L. Matre

 

Forlaget om boka:

 

En ung gutt blir funnet drept i Hardangerbadet i Øystese sentrum. Samtidig meldes en femten år gammel jente savnet. Hun har ikke kommet hjem om kvelden, og ute raser en av vinterens kraftigste stormer. Enorme snømengder har falt på få dager, og det har gått flere store ras innover Hardangerfjorden. Flyplasser og fjelloverganger er stengt. Bygda er praktisk talt isolert fra omverdenen.

 

Drapsetterforskningen og den desperate leteaksjonen etter jenta strekker det lokale lensmannskontorets kapasitet langt utover bristepunktet. Og så begynner bygdedyret å røre på seg.

 

Langsomt avdekkes et ungdomsmiljø der småjenter selger nakenbilder, sårbare tenåringsjenter ruser seg, og omgås voksne menn. Politistasjonssjef Bengt Alvsaker leder en etterforskning der sporene de leter etter, gjemmes unna i dysfunksjonelle familier der det å skjule egne synder synes viktigere enn å ta vare på sine nærmeste.

 

Om forfatteren:

 

Agnes Lovise Matre er adjunkt og forfatter fra Haugesund. Hun har siden debuten Stryk meg over håret i 2012 gitt ut fire romaner og krimromaner. Hennes første kriminalroman, Skinnet bedrar, kom ut på Gyldendal i 2017. Boka er den første i serien om lensmann Bengt Alvsaker. Matre jobber som lærer i Haugesund, og har tidligere arbeidet som frilansjournalist. Hun er medlem av Den norske Forfatterforening, og var også med i interimstyret som startet Forfatterforbundet.

I 2020 ble Matre tildelt Sølvkniven for romanen Iskald.

 

Meg om boka:

 

Endelig er forfatteren ute med ny bok. Det er nok mange inkludert meg som ser frem til det. Jeg er så heldig å fått forlese den. Den sneik seg rett til topps på leselista mi.

 

Vi blir kastet rett ut i det fra start. En av vinterens kraftigste snøstormen herjer i bygda Øystese når en ung gutt blir funnet død i Hardangerbadet i Øystese sentrum. På samme tidspunkt blir ei femten år gammel jente meldt savnet etter hun ikke kom hjem om kvelden. Det blir ikke en lett jobb for Politistasjonsjef leder Bengt Alvsaker og hans kollegaer. På grunn av uværet som herjer er bygda mer eller mindre avskåret fra omverden. Flere ras har gått, fjelloverganger er stengt og flyplasser har stengt. Draps etterforskningen og leteaksjonen sprenger politiets mannskap kapasitet. Det berømmelige bygdedyret begynner å våkne etter disse to hendelsene.

 

Det er sjokkerende ting som avdekkes etterhvert som politiet nøster i sakene. I Ungdomsmiljøet avdekkes det småjenter som doper seg, selger nakenbilder og omgåes voksne menn. Dysfunksjonelle familier som skjuler egne synder istedenfor å ta seg av familien sin.

 

Boka har korte handlingsmetta kapitler. Hvor flere har cliffhangere. Språket er bra og gjennomarbeidet. Boka har bra fremdrift. Miljø beskrivelser er gode, som får en til å føle at en står midt oppi stormen. Plasser er bra beskrevet. Dette uten en føler at det blir for mye. Dette føyer seg fint inn i handlingen i boka. Karakterene er bra og varierte personligheter. De fremstår som både realiste og troverdige. Mesteparten av handlingen er lagt til Øystese. Handlingen er fiksjon, men fremstår både som realistisk og troverdig sånn den blir fortalt oss lesere. Handlingen er linær.

 

Jeg ble fra første side slukt inn i handlingen i boka. Her ble jeg værende til siste side var lest. Boka ble lest i hvert ledige øyeblikk. Skulle gjerne hatt tid til å lese den i ett strekk. Her er det spenning og uventede vendinger fra start til slutt. Det er ikke så veldig mange muligheter for pustepauser. Forfatteren gir leseren opptil flere muligheter til å finne løsninger på plottet. Jeg hang med til slutten før jeg fant ut av det, som er noe jeg liker godt med ei god krimbok. Vi får svar på alle løse tråder tilslutt. Boka er passe brutal. Noe må det være i en krim synes jeg. Tror allikevel den vil passe til de fleste krim lesere. Tema for boka er ungdommer. Hvor godt kjenner du virkelig til det ungdommen i huset driver med? Skal ikke gå nærmere inn på det her, noe må spares til leseren. Selv om det er ungdommer involvert så utleverer hun ikke for mye, men nok til at leseren kan tenke seg til det. Vi ser at hun har brukt sin erfaring i fra sin jobb som lærer. Bygdedyret er også tilstede. Bengt Alvsaker får også gjennomgå litt i boka.

 

Jeg synes det har vært kjekt å fylle forfatteren fra første bok og se utviklingen hennes fra bok til bok. Med denne vil jeg si at er hennes beste til nå. Det er ikke lett når en ser hva hun leverte i forrige bok, som hun også vant Sølvkniven for. Hun ble fra første bok en av mine favoritt forfattere. Jeg er mer en klar for flere møter med Bengt Alvsaker og Øystese. Hun skriver realistiske og troverdige krimbøker med dagsaktuelle temaer. En krim helt etter min smak. Er du en av de som liker en god etterforskningskrim, så er det bare til å glede seg. Har du ikke lest Matres bøker? Da er det påtide du kastet deg over de.En velkomponert, spennede og leseverdig krim som vil glede mange lesere. Jeg anbefaler sterkt boka videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Fritt vilt
Forfatter: Agnes L. Matre
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2024
Sjanger: Krim
Serie: 5

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 6

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg