Leste bøker i desember 2022

Desember måned er over, og jeg har lest 9 bøker med variert innhold, selv om det ble mye krim denne måneden også.

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Noen av bøkene er motatt som leseeksemplar fra forlagene, og lånt på biblioteket.

Bøkene er lest som både ebok og lydbok

Håper dere finner noe som dere vil lese

Håper alle hadde en fin jul og nyttårsfeiring. Satser på at dette året blir et bra år og mange flotte leseopplevelser. Så ønsker alle lesere av bloggen et riktig godt nytt år.

 

Når natta er som svartest av Bjørn Bottolvs

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/nar-natta-er-som-svartest-av-bjorn-bottolvs.html

Forlaget om boka

Bok 4 om politimannen Jo Kaasa. En mann blir funnet død i en parkert bil på Oslos vestkant. Alt tyder på at det er et selvdrap. Men funn på stedet fører til at politiet må gjøre nye undersøkelser, og Majorstua politistasjon står dermed midt oppe i en drapssak med forgreininger til narkotikasmugling og kidnapping. «Når natta er som svartest» er en norsk variant av NYPD Blue, en kriminalroman fra dagens Oslo hvor leseren får et innblikk i storbyens skyggesider og politiarbeidet sett fra innsiden.

 

 

 

Den norske slavehandel av Anders Totland

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/den-norske-slavehandelen-av-anders-totland.html

Forlaget om boka:

Det var nordmenn i alle ledd. De reiste til sjøs, med skipene fulle av afrikanske slaver, og de jobbet på dansknorske slavefort i Afrika og i Amerika.

Vi får høre om en mektig dommer fra Ringerike som torturerte og drepte et tosifret antall slaver. Og vi blir kjent med en sliten skipper fra Bergen som mistet både jobb og familie, før han fikk en ny sjanse på et slaveskip. Selv Tordenskiold, den store krigshelten, var aktivt med i denne handelen.

Når vi leser om disse skjebnene, får vi innblikk i livet slik det var på 1600- og 1700-tallet, rått og brutalt og hjerteskjærende. Men også i denne mørke delen av norsk historie fins det nyanser.

 

 

 

Jul på Petonellas pensjonat av Lene Lauritsen Kjølner

Terningkast 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/jul-pa-pertonellas-pensjonat-av-lene-lauritsen-kjolner.html
Forlaget om boka:

Petronella lever og ånder for pensjonatet sitt i Nordbyen i Tønsberg. Men paradiset er ikke perfekt. Ektemannen Sofus, en arkeolog som er i Egypt hos sine elskede kattemumier, elsker i tillegg alt som har puls og høye hæler.

Petronella fortviler over forventninger og mislykkede kaker. Alt mens venninnen Felicia er en fri sjel og lever blant tarotkort og glassdomer. For er det ikke julespillet eller slekt som forlanger Petronellas oppvartning, så er det en utbygger som vil ødelegge idyllen hennes – eller en datter hvis verden faller i grus.

Petronella er litt curling-alt-mulig, så hun grubler og tar imot utstillings-pepperkakehus av all slags design, koker oksetunge og handler julegaver på Felleskjøpet.

Og så kommer Caravaggio, som maler så fint, inn livet hennes. Men hvem er utbyggeren – bare en vanlig Preben eller en mystisk Lucifer?

 

I

 

I dine hender av Malin Persson Giolito

Terningkast 4 +

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/i-dine-hender-av-malin-persson-giolito.html

Forlaget om boka:

Allerede en time etter alarmanropet blir 14 år gamle Dogge hentet til avhør. Billy, hans jevnaldrende venn, har blitt skutt på lekeplassen der de pleide å henge da de var små, og Dogge holdt pistolen. Det engasjerte lokalpolitiet, alenemødrene, eieren av dagligvarebutikken på torget – ingen blir spart i et samfunn der gjengkriminaliteten tar overhånd og barn dreper barn. Hvem tar ansvar for at det aldri skjer igjen?

 

 

 

Til jord skal du bli av Anders Totland

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/til-jord-skal-du-bli-av-anders-totland.html

Forlaget om boka:

Det blir mykje på ein gong for Jacob Juul. På få dagar går han frå å vera pensjonert prest og spritseljar som nyt sitt otium, til å bli enkemann og nybakt bestefar for ei 7 år gammal jente. Og om ikkje det var nok, blir han også drapsmann. No har han ein daud torpedo i spritskjulet å kvitta seg med og ein kriminell konspirasjon å redda seg sjølv og vesle Isabella Donnatina frå, men heldigvis har ein livslang karriere i Den norske kyrkja førebudd han på å møta dei fleste omstende med ro og optimisme. For som han seier det sjølv: «Det er utruleg kva ein opplever gjennom meir enn 40 år med besøk i private heimar for å planlegga dåp, bryllaup og gravferd.»

 

 

 

Mørk arv av Roar Ræstad og Lasse Høyem

Terningkast 4+

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/mork-arv-av-roar-raestad-og-lasse-hoyem.html

Forlaget om boka:

April 1940: På vei inn Oslofjorden møter de tyske krigsskipene uventet motstand. Norges gullbeholdning kan dermed fraktes ut av hovedstaden i all hast. Mens den brennende krysseren Blücher synker i Drøbaksundet, kjemper korporal Hans Strüber for livet i det iskalde vannet. Han leder en gruppe soldater på topphemmelig oppdrag. Tjue år etter krigen sitter Strüber som direktør i Deutsche Bank i Frankfurt hvor han i skjul opparbeider seg en maktbase. Med sin norske kone får han ett barn, den noe uregjerlige sønnen Max. I nåtid har finansmannen Daniel Hammer lyktes på sin klassereise gjennom målrettet, hardt arbeid. Med bakgrunn fra Forsvaret utfører han også hemmelige oppdrag for E-tjenesten og PST. Hammer kjøper en fritidseiendom på Trøndelagskysten for å finne ro. Der oppdager han en bortgjemt bunker. Er den bare et krigsminne eller, befinner det seg noe mer bak betongen? På dødsleiet i Berlin deler Hans Strüber sine hemmeligheter med sønnen. I nærheten sitter tysk etterretning, støttet av CIA, og følger med. Russiske agenter er heller ikke langt unna. Den ambisiøse journalisten Max Strüber skal nå føre farsarven videre og skyr ingen midler. For å lykkes må han en tur til Norge. CIA kontakter den norske E-tjenesten for å holde Max under oppsikt. Sterke krefter ønsker nemlig å holde fortidens hendelser unna dagens lys.

 

 

En skjult tragedie – Øksfjordraidet 1941
av Roger Albrigtsen, Knut Flovik Thoresen

Terningkast 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/en-skjult-tragedie-oksfjordraidet-1941-av-roger-albrigtsen-knut-flovik-thoresen.html

Forlaget om boka:

Øksfjordraidet 1941 Datoen er 12. april 1941. Det er natt i Øksfjord, Finnmark. Den norske spesialsoldaten fyrer av en maskinpistolsalve mot en lukket soveromsdør. Seks år gamle Elsa overlever, men mister sin mor. Dette er historien om et militært angrep, landssvik og et uskyldig menneskesinn

 

rbt

 

Gjestene av Agnes Ravatn

Terningkast 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/gjestene-av-agnes-ravaten.html

Forlaget om boka:

«Hytta var ikkje så prangande og vulgær som eg hadde håpa, tvert imot var ho smakfull og diskret, i grånande tre, glas og naturstein. Ja, dette var – hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderande og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium.» Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av. «Gjestene» er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort.

 

 

 

Knut – nobody’s baby av Unni Lindell

Terningkast 6

Meg om boka:

http://henningbokhylle.blogg.no/knut-nobodys-baby-av-unni-lindell.html

Forlaget om boka:

Knut- Nobody’s baby, handler om et helt spesielt vennskap mellom en grå bustete hannkatt og krimdronninga Unni Lindell. Det 18 år lange vennskapet var til tider grenseløst, i noen situasjoner gikk det over alle støvleskaft og nærmet seg galskap.

Katten Knut ble rikskjendis da han ble etterlyst i norske medier på 2000- tallet. Da hadde han rømt fra sitt omplasseringshjem. Krimforfatterens savnede katt fikk bred omtale i norske medier og da han ble gjenfunnet ble det førstesideoppslag i VG.

Unni beskriver ham som en krevende og masete katt med dårlig psyke; redd, sær og veldig stor. En katt hun elsket over alt på jord. Og kjærligheten ble gjengjeldt. Denne kjærligheten skapte til tider de mest vanvittige situasjoner. Forfatteren måtte flytte fra sted til sted på grunn av katten. Hun kom i klammeri med «finanseliten» på Vinderen på grunn av Knut, hun fornærmet Jonas Gahr Støre på grunn av Knut, hun bortførte katta til Mari Maurstad på grunn av Knut og omkom nesten i en snøstorm på grunn av det dyret. Men Knut spankulerte alltid videre med halen rett til værs, som om ingenting hadde skjedd!

Dette er en særs morsom hybridbok, en kattebok som handler om så mye mer enn katter, for Unni hekter sterke opplevelser og såre minner fra egen oppvekst til historien. Hun skriver om barns sårbarhet og sitt sterke forhold til dyr og dyrevern. Og hun skriver generelt om livet og om litteratur, om hva det betyr for henne.

 

 

Bbbb

4 kommentarer
    1. Fin oppsummering dette Henning. Virker som alt var omtrent like bra, med høy score.
      Har vel bare lest Gjestene av Ravatn av dine. Hennes bøker liker jeg godt, har lest dem alle.
      Totlands suksess har jeg på iPaden, blir lest i mindre etapper.
      Kan hende jeg leser Mørk arv etterhvert, siden det er Roar Ræstad som har skrevet den.
      Ønsker deg et godt nytt leseår Henning:)

      1. Takk for det. Dårlig lese måned desember, noe som og skyldes at det ble litt lesefri. Så ble ikke lest mye denne måneden, men bøkene var i grunnen bra de som jeg leste. Roar Ræstad si bok er verd å lese liker du hans andre bøker. Jeg har bare lest denne av Agnes Ravatn, men blir ikke den siste jeg leser av hu.

    2. Omfattende og fin oppsummering. Jeg har bare lest Ravatn sin bok av disse. Har hatt lite lesetid sjøl, satser på bedre etter hvert. Men mulig at det blir færre blogginnlegg. Godt nytt år!

      1. Takk for det Åslaug. Blogging går i perioder det. Samme med leselysta det. Nettopp hatt en periode med lite leselyst jeg også. Nå er den tilbake igjen 😃

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg