Douglas Stuart “Unge Mungo”

Douglas Stuart “Unge Mungo”

 

Forlaget om boka:

 

Mungo og James burde ikke være venner, og langt mindre kjærester. I et hypermaskulint og voldsherjet Glasgow der protestanter og katolikker holder seg på hver sin kant, er de to tenåringenes følelser for hverandre uakseptable. Drømmen om å komme seg vekk krasjer hele tiden med angsten for å bli oppdaget.
Da moren sender Mungo på tur med to tvilsomme menn, må han samle alt han har av styrke for å komme seg i sikkerhet og til et sted der han og James kan ha en framtid sammen.

 

Om forfatteren:

 

Douglas Stuart er født og oppvokst i Glasgow i Skottland. Etter utdannelsen ved Royal College of Art i London flyttet han til New York, der han begynte karrieren som designer. «Shuggie Bain» var hans første roman og utkom i 2020 til strålende anmeldelser. Romanen ble solgt til en rekke land. “Unge mungo” er oppfølgeren til “Shuggie bain” som han vant en rekke priser for.

 

Meg om boka:

 

Etter at jeg hadde lest debutboka hans, så måtte jeg selvfølgelig lese denne romanen også. Debutromanen var både rå og brutal, og handlingen i “Unge mungo” foregår i samme miljø.
Vi er i fattige og beinharde kår i Glasgow. Det er store klasseskiller i byen og en evig kamp mellom protestanter og katolikker. Arbeidsløsheten er stor, og det er mye fattigdom. Det å vokse opp her er ikke for pyser.
Unge Mungo vokser i tillegg opp med en sterkt alkoholisert mor, men tross omsorgssvikt elsker Mungo henne overalt på jord. Faren er ikke tilstedeværende.
Femten år gamle Mungo er ikke voldelige, i motsetning til sin bror Hamish. Han er en av lederne i en lokal gjeng, og stiller alltid i fremste rekke når katolikker skal grisebankes.
Midt oppe i all denne elendigheten, forelsker unge, protestantiske Mungo seg i katolikken James fra naboblokken. Er dette noe som ikke kan gå bra i en by som Glasgow?
Det blir i hvert fall ikke godt mottatt hos broen …

Historiene fortelles over tidsplan med fem måneders mellomrom. Romanen starter med at Mungo blir sendt på fisketur med to voksne menn han ikke kjenner. Moren, Mo-Maw som hun kalles, traff disse to på et AA-møte.
Den andre historien foregår 5 måneder tidligere, der blir vi kjent med den dysfunksjonelle familien. Den sterkt alkoholiserte og ikke tilstedeværende moren som drikker fra morgen til kvelds, den voldelige og brutale storebroren Hamish, som ikke ser skremmende ut. Søsteren Jodie, hvis største drøm er å studere på universitetet.
Hun er full av omsorg, samtidig som hun prøver å holde liv i den skakk-kjørte familien. Og selvfølgelig, unge Mungo, som er oppkalt etter Glasgows skytshelgen, skjønt akkurat det er ikke til mye hjelp for ham i det hele tatt. I Glasgow skal det ikke gå ann å forelske seg i en av samme kjønn, og han blir en kaste ball mellom flere som ikke vil ham vel. Fotballoppgjøret i byen mellom Rangers og Clectic, er også et oppgjør mellom protestanter og katolikker

Boka har lange kapitler, uten at det går utover leseopplevelsen, selv for meg som egentlig ikke er så glad i så lange kapitler. Steder, plasser og miljø er veldig godt beskrevet, jeg følte virkelig at jeg var til stede i Glasgow. Det at forfatteren selv er homofil og har vokst opp i dette miljøet, selv har kjent det på kroppen, og i tillegg har omtrent samme bakgrunn som Mungo, forsterker inntrykket av at romanen som både realistisk og troverdig.
Boka er nok ikke for de sarteste leserne, for det er en voldelig, brutal og grusom hverdag som beskrives. Vi er langt unna det vi er vant med i lille fredelige Norge …
Boka har mye av oppbyggingen til en god thriller, så dette er en bok som også kan passe til de som ikke vanligvis leser romaner.
Nok en gang har forfatteren skrevet ei bok som klister leseren til stolen, der du garantert blir værende til den er ferdiglest. Denne boka traff i hvert fall meg som et velplassert knyttneveslag. Man forblir ikke uberørt, verken under eller etter lesingen, for det er tidvis veldig sterk lesing. “Unge Mungo” er en brutal, hard, sår og øm bok, som også inneholder håp om en bedre fremtid.

Jeg håper på flere bøker fra forfatteren, for dette er en roman helt etter min smak. Han har til de grader fått meg til å sitte klistret til begge bøkene han har skrevet, sidene har bare føket av gårde. Jeg synes det er vanskelig å si hvilken av bøkene som er best, for begge er veldig gode.
Dette er en bok jeg anbefaler sterkt videre.

Jeg valgte å lytte til denne boka, og for meg fungerte den veldig bra som lydbok. De tolv timene boka varte føyk av gårde.

 

Fakta:

 

Forfatter: Douglas Stuart
Tittel: Unge mungo
Forlag: Gyldendal forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: oppvekst roman
Oversetter: Hilde Stubhaug
Innlest av: Odin Waage

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 5

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg