Tone Skillebæk Moe “Blyantskissen”

Tone Skillebæk Moe “Blyantskissen”

 

Forlaget om boka:

 

Paris 2016. Mari befinner seg i foajeen på Moulin Rouge da et fotografi tiltrekker seg oppmerksomheten hennes. Det ser da virkelig ut som den samme kvinnen som besteforeldrene har bilde av på spisestueveggen? Funnet vekker en gnist i Mari som blusser opp da hun hjemme hos farmor og farfar i Drøbak finner et gammelt skrin. Oppdagelsen skal føre henne tilbake til Paris hvor hun nøster i sin tippoldemors dramatiske skjebne. Paris, 1894. Seks dager i uken skrubber Jeanine laken på dampfylte vaskeri Colbert i Latinerkvarteret, men det hun drømmer om er å få danse ballett på Opera Garnier. Tilværelsen lysner da hun en dag fanger blikket til en ung kunstmaler, og snart åpner også en uventet mulighet seg. Men finnes lykken der ute, utenfor vaskeriets klamme vegger? Og er kunstmaleren til å stole på? Blyantskissen er en fengslende historie som lar deg få oppleve Paris under den fascinerende tidsepoken La Belle Époque, og som rommer alt en historisk underholdningsroman skal ha: uløste mysterier, gamle avisutklipp, kabaretscener, mord og kjærlighet.

 

Om forfatteren:

 

Tone Skillebæk Moe (Født 1971) er utdannet sivilmarkedsfører. Hun har bodd i Frankrike i halvannet år, og har en forkjærlighet for Paris under La Belle Époque. «Blyantskissen» er hennes debut roman.

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens debut roman, en historisk underholdningsroman. Jeg kan ikke si så mye om handlingen, uten å røpe for mye, men jeg likte det det jeg leste.

Handlingen foregår i både før og nåtid. Handlingen i fortid er lagt til Paris på slutten av 1800 tallet og tidsepoken La Belle Époque. Her møter vi Jeanine som jobber på vaskeri Colbert i Latinerkvarteret på slutten av 1800-tallet, men som drømmer om å danse ballett på Opera Garnier. Tilværelsen hennes lysner betraktelig når hun møter på en ung kunstmaler. Kan hun stole på han?
Historien i nåtid er lagt til 2016 og forgår hovedsakelig i Norge og Paris. Her møtet vi Mari som er på vennetur til Paris og befinner seg på kabareten Moulin Rouge, da hun oppdager et fotografi av en kvinne hun drar kjensel på.
Vel hjemme igjen fra Paris er hun på besøk hos besteforeldre og forteller om fotografiet hun så i Paris. Hun får se i et skrin besteforeldre har, og det de forteller om tippoldemoren, gjør at Mari vil finne ut hva som skjedde den den gangen for over hundre år siden. Det bringer henne tilbake til Paris.

Boka har passe lange kapitler som slutter slik at du fristes til å lese videre. Vekslingen mellom før og nåtid bidrar til å drive historien fremover. De to historiene utfyller hverandre på en utmerket måte. Språket i boka er godt, leseren føler seg til stede i begge tidsperiodene. Starten er litt treg, og jeg lurte en stund på om dette var en bok for meg, men det blir bedre underveis. Historiske fakta og virkelige personer iblandet fiksjon, gjør etter hvert handlingen riktig så spennende, selv om det også er noen roligere perioder utover. Her er mye kjærlighet, men det ble likevel ikke for klissete, så jeg tror boka fint kan passe til begge kjønn. Det er en del franske ord og setninger i boka, men de blir greit oversatt til norsk i dialogene.
Romanen kunne nok vært kortet noe inn, uten at det hadde gått utover leseropplevelsen. Uansett, den ble såpass spennende at jeg var nødt til å lese den ferdig og det ble en fin lese-opplevelse. Det er alltid kjekt når bøker overasker positivt, slik denne gjorde.

Liker du historiske underholdningsromaner med både spenning, kjærlighet og historiske korrekte fakta, så er dette ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre. Perfekt sommerlektyre!

 

Fakta:

 

Forfatter: Forfatter Tone Skillebæk Moe
Tittel: Blyantskissen
Forlag: Époque forlag
Utgivelsesår: 2021
Sjanger: Historisk roman / underholdning

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg