Lena Lindahl “Den gylne stjerne”

Lena Lindahl “Den gylne stjerne”

 

Forlaget om boka:

 

Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med en gutt på sin egen alder, Viktor, som han snart forstår at er i livsfare. Gjennom noen hektiske måneder mot slutten av krigen settes Harald på store prøver.

 

Om forfatteren:

 

Lena Lindahl (f. 1971) er fra Kjøpsvik i Nordland. Hun har utdannelse i tysk og journalistikk fra hhv. Universitetet og Høgskolen i Oslo. Hun bor nå i Oslo og jobber som journalist.
Lindahl lot seg tidlig inspirere av særlig tyske barnebøker, og debuterte som barnebokforfatter med Verdens første ballongferd (2012). Etter den kom Biene i New York (2016), Jenta i veggen (2018), basert på en sann historie om den norske jøden Betzy Rosenberg som gjemte seg for nazistene under krigen, leseløven Dyreliv (2020) og Kaffetorsken (2020).

 

Fakta:

 

Forfatter: Lena Lindahl
Tittel: Den gylne stjerne
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: spenning 12-16 år

 

Meg om boka:

 

Denne boka dukket bare opp i postkassen min, men etter at jeg hadde lest baksideteksten fikk jeg raskt lyst til å lese den. Handlingen foregår i fra slutten av 1944 og frem til krigens slutt. Det finnes ikke mye av denne type litteratur for ungdom.

I boka møter vi Harald som er 15 år. Han er som sine foreldre NS-sympatisør og blir stemplet som sviker av venner, klassekamerater og lærere. Dette gjør hverdagen tøff, han blir utsatt for mobbing og vold. Likevel bærer han nåla si med stolthet.
Willy Pedersen er nabo til Harald og familien. Han bor alene og er også en stor NS- sympatisør. Han styrer og steller i arbeidsleiren der russerne blir holdt, og går heller ikke av veien for å bruke fysisk vold mot fangene. Han får med seg Harald til å utføre arbeidsoppgaver i leiren, men sakte får Harald øyene opp for hva som skjer. Dette fører til at femtenåringen blir stilt ovenfor mange vanskelige valg.

Kapitlene i boka er passe lange. Språket er enkelt og passer godt til målgruppen den er beregnet for. Det er få karakterer med i boka, noe som gjør at det er lett for leseren å holde kontroll, men jeg skulle gjerne kommet mer under huden på dem.
Historien er oppdiktet, men har et historisk bakteppe med korrekte fakta som gjør romanen troverdig. Leseren får et godt innblikk i hva som skjedde i disse arbeidsleirene under krigen, og sted, plasser og miljø er autentisk beskrevet, noe som gjør at leseren føler seg tilstede i handlingen.
Det er en sterk og viktig historie forfatteren forteller, og den gir leseren større innsikt i hva som skjedde under krigen.
Vi ser at forfatteren har stor kunnskap om temaet, og er du som ung leser som er interessert i krigshistorie, så er dette en fin bok å lese. Jeg synes slike bøker er viktige, slik at også de yngre får kjennskap til hva som hendte under krigen. At den har historisk korrekte fakta som ligger nært opp til sannheten er bra. Jeg likte historien, selv om den nok ble noe lett for min del. Likevel: En perfekt ungdoms bok for de som vil lære mer om krigen, og en bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg