Max Manus “Rottejegeren”

Max Manus “Rottejegeren”

 

Forlaget om boka:

 

I dette sensasjonelle og upubliserte romanmanuskriptet som ble skrevet i årene etter krigen, forteller Kompani Linge-løytnanten og Norges mest berømte motstandsmann Max Manus om rottejegerne. I sentrum står forfatterens alter ego Freddy og en gruppe veteraner. De forsøker å finne sin plass i samfunnet og kjærligheten, men døyver de vonde minnene fra krigen med alkohol og andre utskeielser.

 

Om forfatteren:

 

Max Manus (1914 – 1996) var en norsk motstandsmann i Kompani Linge. Han er en av få som har blitt tildelt Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med to sverd. Manus skrev også flere selvbiografiske bøker. Dette er hans eneste roman.

 

“Rottejegeren” ble skrevet av Max Manus, sannsynligvis i 1948, men utgis altså først nå i 2021. Det er Freddy det handler om. Freddy er en rottejeger, en som har arbeidet for England med å likvidere norske stornazister og angivere.

Hovedpersonen Freddy kan minne mye om Max Manus og hans liv. Dette er skrevet lite eller ingenting om dette fra før, og en kan forstå at Max Manus ikke ga ut denne i 1948. Myndighetene hadde neppe likt at dette kom frem på den tiden.

Her får vi både høre om en heller mislykket likvidering og ettervirkningen av jobben de utførte, som gjorde at mange sleit med nerver og stort alkoholmisbruk etter at krigen var over. Det blir faktisk en dose kjærlighet også …

Bokas hovedperson er Freddy som vi følger på godt og vondt, og i bitre samtaler med kamerater over hvor dårlig behandling de fikk etter krigen, de som hadde utført disse vanskelige jobbene.

Vi møter også Gerd i flere kapitler, og Freddys forhold til henne.  

Språklig er boka langt fra den beste, den fortelles i jeg-person og kan tidvis fremstå som noe rotete, men den er ærlig og direkte i språket. Den er kategorisert som krim, noe jeg ikke synes at den er, men forfatteren skriver mye interessant. At den er skrevet i romanform gir forfatteren litt mer frihet enn om det hadde vært sakprosa, og mye kan også leses mellom linjene. Jeg tror likevel den som allerede kjenner en del til norsk krigshistorie, vil ha best utbytte av å lese den.

De fungerer som en roman, og det er bra at også disse mer ukjente historiene fra krigen fortelles. Hvis du er interessert i krigshistorie, så anbefaler jeg den derfor gjerne videre. Det er viktige ting som kommer fram i boka!

 

Fakta:

 

Forfatter: Max Manus

Tittel: Rottejegeren

Forlag: Kagge forlag

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Skjønnlitteratur

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 4 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg