Roger Albrigtsen “Med krigen som skygge”

Roger Albrigtsen “Med krigen som skygge”

 

Forlaget om boka:

 

Her blir du kjent med 19 menneskers opplevelser fra krigs- og etterkrigstid i Finnmark. Beretningene er åpne, ærlige og sterke. Boken er forfatterens bidrag til historien om et folk der mange med sine sterke rygger ennå bærer minnenes bagasje.

 

Om forfatteren:

 

Roger Albrigtsen (f.1971.) kommer fra Evenes i Nordland. Han bor i Porsanger, Finnmark. Han har gitt ut en rekke bøker om krigen. Han har gitt ut ni bøker totalt.

 

 

Jeg har tidligere lest to bøker fra samme forfatter som  har handlet om krigsseilerne fra nord hvor nr tre i denne serien kommer neste vår.

Her får vi høre 19 sterke historier fra krigen og årene etter, under gjenreisningen av Finnmark. Det var først da krigen startet, for de som kom tilbake og fant alt jevnet med jorden. Vi får høre om slitet de måtte gjennom for å bygge alt opp igjen. For mange av dem varte krigen livet ut.

Viljen til å stå på for å gjenreise det ødelagte var stor blant befolkningen i Finnmark, men de måtte lete etter materialer for å bygge opp igjen sine utbomba og nedbrente hus. Den første tiden bodde mange i telt og gammer, før det ble bygget permanente boliger.

Vi får også høre om flukten fra Finnmark, samt inntrykk fra krigen.

Boka er en fin hyllest til de som var med på å bygge opp landet igjen. Noen forteller mer enn andre, og det er tidvis både sterke og rørende historier som blir fortalt.

Det var også veldig farlig å ferdes rund, for det lå igjen mye gjenglemt krigsmateriell. Ammunisjon og annet sprengstoff som kunne forårsake farlige situasjoner ved feil bruk. Den dag i dag finner man enda store mengder av dette rundt omkring.

I media sørpå ble det snakke lite om dette, og mange sørpå forsto derfor ikke hvorfor det kom så mye folk flyttende fra nord. Media var på den tiden mer opptatt av å fortelle om heltene i sør, og skrev lite om hvor hardt rammet de nordpå var.

Boka er illustrert med personlige bilder, tatt av de som forteller historiene sine. Slik får vi også se hvordan det så ut under krigen og årene etterpå.

Boka er lettlest, og passer for de fleste. Her er ingen makabre historier om død og fordervelse, så boka passer også fint til yngre lesere. Det finnes også lyspunkt, gode historier blant alt det triste.

 

Boka er en flott hyllest til de som var med på å gjenreise landet i nord. Samholdet, pågangsmotet og innsatsviljen de hadde, til tross for de vanskelige omstendighetene.

Nok en gang har forfatteren gitt meg en flott leseopplevelse, og fortalt en viktig del av historien fra krigen og årene etterpå. Jeg fikk et fint innblikk i noe jeg ikke visste så mye om fra før, og det var både sterk og rørende lesing.  Jeg leser gjerne flere bøker av denne forfatteren. Ei bok jeg anbefaler sterkt videre!!!

 

Fakta:

 

Forfatter: Roger Albrigtsen

Tittel: Med krigen som skygge

Forlag: Forlaget Kristiansen

Format: Innbundet

Antall sider: 203

Utgivelsesår: 2018

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg