Elskede Emilie av Myriam H. Bjerkli

Elskede Emilie av Myriam H. Bjerkli

Forlaget rlaget om boka:

Elskede Emilie er en medrivende politikrim om hvordan løgnene kan være både ødeleggende og limet i en familie, om familiebånd som er skåret over, og om de mørkeste krokene av samfunnet og i menneskesinnet. Boken er den sjette i serien om Håkon Haakonsen, som Myriam H. Bjerkli har høstet gode kritikker og fått tre nominasjoner til Sølvkniven for. 

En sensommerdag i Sandefjord bryter noen ungdommer seg inn i en container utenfor en matbutikk. Mens de ser etter mat de kan redde fra en unødig søppeldød, finner de et avhugget hode. Lokalavisene rapporterer sjokkert om hendelsen, men ingen er mer opprørt enn politioverbetjent Håkon Haakonsen: Han kjenner mannen. Frank Skår, enkemann og faren til Emilie Skår, en jente som fikk en tragisk fireårsdag da moren døde i en bilulykke. Når han nå skal overbringe nyheten om at hun har mistet faren også, oppdager de at den nå attenårige Emilie har forsvunnet. 

Da den dødssyke Dagny får vite om sønnens død, kan hun ikke fortelle noe om hvor verken Emilie, eller resten av Franks kropp, befinner seg.

Om forfatteren:

Myriam H. Bjerkli (f.1963) er født i Tromsø. I dag er hun bosatt i Larvik, der hun jobber som forlegger, forfatter, oversetter, selger og frilansjournalist. Bjerkli har totalt skrevet ti bøker. Hun debuterte som krimforfatter i 2017 med Lille Linerle til strålende anmeldelser. Stella Polaris, som kom ut i 2019, var hennes første utgivelse på Capitana forlag. Deretter kom Djevelens yngel i 2020, Engelens fall i 2021 og Grønnøyd monster i 2022. For Grønnøyd monster har hun både vunnet krimprisen Sølvkniven og blitt nominert til Rivertonprisen.

Meg om boka:

Så er vi kommet til bok nummer seks om politioverbetjent Håkon Haakonsen. Dette er en serie jeg har blitt veldig begeistret for, til tross for de tunge, men viktige temaene i bøkene. Jeg håper denne også innfrir forventningene, for lista legges høyere for hver bok jeg leser. En kan trygt kalle bøkene hennes for slukebøker.

En gjeng ungdommer er på “Dumpster diving” for å redde mat fra å bli kastet. De bryter seg seg inn i en container utenfor en matbutikk i Sandefjord. Mens de leter rundt i containeren etter mat finner de et avhugget hode. 

Det rystende funnet blir slått stort opp i lokalavisene. En opprørt politioverbetjent ankommer åstedet. Når han får se funnet, så vet han hvem den døde er. 

Det er Frank Skår, enkemann og far til Emilie. Håkon kjenner familien fra før, for Emilie mistet moren sin da hun var fire år. Det skjedde i en tragisk bilulykke for fjorten år siden. 

Når han nå drar for å overbringe dødsbudskapet til Emilie, er hun på sporløst forsvunnet. Franks mor, Dagny, ligger for døden på gamlehjemmet når hun får budskapet om sønnens død. Men hun kan ikke fortelle noe om Emilie, eller om hvor resten av Franks kropp er. 

Det blir en meget sterk og vanskelig sak for Håkon. Hva skjedde med Frank?

 

Boka har korte og handlingsmetta kapitler. Her er det ikke mye utenomsnakk. Språket er enkelt og bra. Historien fortelles på en måte som drar leseren rett inn i handlingen og får en til å føle seg til stede i historien, akkurat som i hennes tidligere bøker. Vi blir i passe mengde kjent med miljø og plasser. Karakterene kommer vi bare overfladisk inn på, uten det ødelegger leseopplevelsen. Det er andre ting som gjør boka bra. Hovedhistorien er etterforskningen av mordet på Frank Skår, der vi hovedsakelig følger politiets arbeid. I tillegg får vi Iphone-notater som Emilie har skrevet. Der får vi et innblikk i hvem hun er og hva hun har gått igjennom.

Nok en gang taler forfatteren de svakeste i samfunnet sin sak, og hun gjør det på en verdig måte. Hun utleverer ikke for mye, men nok til at leseren kan tenke seg hva som har skjedd. 

Det er et blytungt tema hun tar opp denne gangen også. Jeg vil ikke gå så mye inn på handlingen, men det er familieliv, misbruk og overgrep på det mørke nettet. Dette er ei bok som nok vil bli for sterk for noen lesere, men den er desto viktigere, for mange har det som Emilie der ute. Det som skjer blir heller ikke utbrodert, så selv om det er sterk kost, bør den være overkommelig for de fleste. Handlingen er lagt til Sandefjordtraktene, og innimellom får vi små drypp av saker vi kjenner fra media, samt en påminnelse om at forfatteren tidligere har solgt støvsugere.

 Nok en gang har jeg hatt en fin lesestund med en av denne forfatterens bøker. Selv om det er sterke bøker, er de helt etter min smak. Dette er bøker som sitter i lenge etter at de er lest. Følelsene blir filleristet, og en føler sterkt med Emilie på alle måter. Selv om historien er fiksjon så fremstår den realistisk i måten den blir fortalt på. Vi har jo sett i nyhetene at mange har det som Emilie der ute. 

Som med forfatterens andre bøker, måtte jeg også la denne få synke inn før jeg skrev anmeldelsen, Jeg ble tom og sittende å tenke over det jeg hadde lest, og trengte tid til å la det få synke inn. 

Liker du krim bøker som fremstår realistiske, er dette ei bok for deg. Dette er ei bra og sterk slukebok, der sidene går av seg selv. Det er ei kort og effektiv bok med sine 288 sider, og det blir litt som chips-posen du åpna som du ønsket skulle vare lenger. 

Ei bok jeg sterkt anbefaler videre! Leter du etter årets påskekrim bør denne inn på lista.

Så at forfatteren har vunnet heder og ære for den forrige boka si, både vunnet krimprisen Sølvkniven og er nominert til Rivertonprisen, er høyest velfortjent. Nå er det bare til å se frem til flere bøker om Håkon Haakonsen.

 

Les gjerne Tine Sundal og Bokbloggeren sine flotte annmeldelser av boka:

https://bokblogger.com/2023/03/07/elskede-emilie/

https://tinesundal.blogspot.com/2023/03/elskede-emilie-av-myriam-h-bjerkli.html?m=1

 

Mwg om andre bøker i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/lille-linerle-en-sterk-brutal-og-dyster-story.html

https://henningbokhylle.blogg.no/myriam-h-bjerkli-gronnoyd-monster.html

https://henningbokhylle.blogg.no/myriam-h-bjerkli-engelens-fall.html

 https://henningbokhylle.blogg.no/myriam-h-bjerkli-stella-polaris.html

https://henningbokhylle.blogg.no/myriam-h-bjerkli-djevelens-yngel.html

 

Fakta:

 

Tittel: Elskede Emilie

Forfatter: Myriam H. Bjerkli

Forlag: Bonnier

Utgitt: 2023

Sjanger: krim

Serie: Bok nr. 6 om Håkon Haakonson

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5+

 

2 kommentarer
  1. Flott omtale Henning, gøy å se at vi er like glad i å bli “filleristet” i hjerterota når vi leser, og Myriam greier det absolutt 🙂

   1. Takk for det Tine. Herlig å bli filleristet av Myriam sine bøker. Bare til å vente på neste bok

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg