Leste bøker i januar 2023

Januar måned er over, og jeg har lest 20 bøker med variert innhold, selv om det ble mye krim denne måneden også.

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Noen av bøkene er motatt som leseeksemplar fra forlagene, og lånt på biblioteket. De som jeg har lyttet til blir det ikke omtaler av.

Håper dere finner noe dere vil lese.

Bøkene er lest som både ebok og lydbok

Håper dere finner noe som dere vil lese

Bøker som er lest.

Alle disse er motatt som lesereksemplar fra forlagene

 

Ha en fin februar og takk for følget denne måneden

 

 

Edderkoppen av Lars Kepler

Terningkast 4

Meg om boka :

https://henningbokhylle.blogg.no/edderkoppen-av-lars-kepler.html

Forlaget om boka:

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – en av dem venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.

En sekk med en nesten fullstendig oppløst kropp blir funnet bundet til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe serien med drap.

Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å løse gåten og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den intense jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje er de allerede er fanget i edderkoppnettet.

 

 

 

Mannen som døde to ganger av Richard Osman

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/mannen-som-dode-to-ganger-av-ruchard-osman.html

Forlaget om boka:

Torsdagsmordklubben består av fire aldrende hobby-detektiver, de bor i den sjarmerende seniorlandsbyen Coopers Chase, et ombygd kloster i Kent. De pleier å møtes hver torsdag for å diskutere uløste mordsaker. Joyce er tidligere sykepleier, Ron er eks- fagforenings-leder, Ibrahim er en pensjonert psykiater, og den hemmelighetsfulle Elisabeth var spion i sine yngre dager. I denne oppfølgeren blir Ibrahim utsatt for et ran, og blir stygt skadet. Gjerningsmannen er en 16 år gammel gutt med tilknytning til den lokale knarkdronningen Connie. Elizabeth, Ron og Joyce bestemmer seg umiddelbart for å fange den skyldige. Den heftige jakten på de skyldige blir opptakten til en rekke uvanlige og blodige hendelser som fører til uventede avsløringer om Elizabeths tidligere liv, før den ikke helt snøhvite sannheten blir avslørt. Noen blir livets vinnere, andre taper alt – ikke bare formuen

 

mde

 

 

De bergtatte av Anders De La Motte

Terningkast 6

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/de-bergtatte-av-anders-de-la-motte.html

Forlaget om boka:

Den egensindige politietterforskeren Leonore Asker blir fjernet fra en høyprofilert kidnappingssak, og omplassert til den såkalte Avdelingen for fortapte sjeler, en enhet for rare etterforskningssaker i kjelleren på politistasjonen i Malmø.

Motvillig trekkes Asker inn i en av de særegne sakene hennes forgjenger etterforsket. Noen plasserer små illevarslende skikkelser i et modelljernbanelandskap, og en av disse skikkelsene viser seg å være den kidnappede kvinnen.

Sakens koblinger til forlatte og forfalte bygg gjør at Asker kontakter Martin Hill, som er lektor i arkitektur, med interesse for urban exploration. Snart mistenker Asker og Hill at de står ovenfor en uvanlig form for ondskap.

 

 

 

Kallmyren av Liza Marklund

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/kallmyren-av-liza-marklund.html

Forlaget om boka:

1990 finner Wiking Stormberg en lapp fra sin kone, Helena. Hun har gått en tur for å plukke multer. Deres nyfødte datter, Elin, er med på turen, mens sønnen Markus er hos farmor. På kvelden har ikke Helena og Elin kommet tilbake. Elin blir funnet i liv ved Kallmyren, mens Helena er forsvunnet. Kroppen hennes ble aldri gjenfunnet. Den kalde myra ble hennes grav.M

Mange år senere er Wiking fortsatt dypt berørt av tapet av sin kone. Men så en sommerdag i 2020 mottar Markus et illevarslende brev signert med Helenas signatur. Kan hun fortsatt være i live? Men hvorfor skulle hun eller noen andre true familien hans? Wiking må spørre seg selv om han holder på å bli gal, om han ser spøkelser, eller det finnes krefter som truer ham og familien hans – og i så fall hvem eller hva.

 

 

 

Sarek av Ulf Kvensler

Terningkast: 4

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/sarek-av-ulf-kvensler.html

Forlaget om boka:

En tur på liv og død! Nominert til Årets Krimdebut 2022 av Crimetime. «En av de beste spenningsromanene jeg har lest.» Camilla Grebe, forfatter. Tre venner fra studiedagene i Uppsala har en tradisjon med en årlig fottur i høstfjellet. Men i år har Milena fått seg kjæreste, og hun vil at Jacob skal være med. Det er vanskelig for Anna og Henrik å nekte henne det, og Jacob virker som en kul fyr. Det er han som foreslår at de skal legge turen til Sarek. Nasjonalparken nord i Sverige har hverken overnattingshytter eller mobildekning, men derimot åtte topper på over 2000 meter. Anna vet med seg selv at hun kjenner igjen Jacob fra et eller annet sted. Hun vet bare ikke hvor. Og det å la ham få være med på turen skal vise seg å være en skjebnesvanger avgjørelse. Fotturen utvikler seg raskt til det rene mareritt – en tur på liv og død.

 

 

 

Korrupt av Don Winslow

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/korrupt-av-don-winslow.html

Forlaget om boka:

Til rett pris kan alle bli kjøpt … Politimann Danny Malone leder en elitegruppe som skal bekjempe gjengkriminalitet, narkotika og våpen i New York. I atten år har han vært i frontlinjen og gjort hva enn som kreves for å overleve i en by bygd på ambisjoner og korrupsjon, der ingen kan kalle seg plettfri? Det kun få vet, er at Danny Malone også er råtten. Han og partnerne har stjålet millioner av dollar i narkotika og kontanter. Nå er han i fellen og blir presset av FBI, og han må balansere på kanten av forræderi, mens byen vakler på randen av en rasistisk eksplosjon som kan legge alt i ruiner. Korrupt er en uforglemmelig historie om grådighet og vold, ulikheter og rase, og en sviende skildring av en by på kanten av et stup. Dette er en moralsk kompleks og fascinerende dissekering av kontroversene samfunnet står overfor i dag

 

 

 

Kittyhawk savnet av Garry Disher

Terningkast: 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/kittyhawk-savnet-av-garry-disher.html

Forlaget om boka:

En forsvunnet toåring, et uidentifisert drukningsoffer, ildspåsettelser og drapstrusler ryster den tilsynelatende idylliske feriebyen Bushrangers Bay på Mornington-halvøya, helt sør i Australia. Når førstebetjent Hal Challis teamet hans ankommer stedet er den ulmende spenningen mellom lokalbefolkning og helgegjester i ferd med å bli eksplosiv. Challis har sitt å stri med, også på privatfronten. Det ferske forholdet til lokalavisredaktøren Tessa er allerede preget av en viss slitasje, kanskje fordi ekskona stadig ringer ham? Hun sitter i fengsel for drapsforsøk – på Challis. Den flyfrelste førstebetjenten begynner dessuten bli litt for opptatt av den lokale småflypiloten Janet. Men hvorfor blir Kittyhawk-flyet hennes utsatt for dødelig sabotasje? Kittyhawk savnet er andre bok i Garry Dishers Penninsulaserie

 

 

 

Provokasjonen av Øystein Bogen

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/provokasjonen-av-oystein-bogen.html

Forlaget om boka:

Da geologer finner verdifulle mineralforekomster i fjellene nord på Svalbard, inngår stormaktene Russland og Kina en hemmelig pakt om fordelingen av rikdommen. Men først må de sørge for at Norge mister suvereniteten over øygruppen. Samfunnet der oppe er sjokkerende utsatt: En enkel sabotasjeaksjon mot den ene kabelen som forbinder Svalbard med omverdenen, er alt som skal til for at befolkningen effektivt isoleres fra all kommunikasjon. Slik kan den uoffisielle russiske invasjonen iverksettes uten verdenssamfunnet som vitne.

Etterretningsoffiserene Per Henriksen og Tora Fjell blir i all hemmelighet sendt til Svalbard. De blir deltakere i et dødelig kappløp der vinnerne vil kontrollere Svalbards ressurser for all fremtid

 

 

 

Bøker jeg har lyttet til.

Alle lydbøker er lånt på biblioteket

 

Sugemerket av Unni Lindell

Terningkast 5

Innleser: Andrine Sæther

Forlaget om boka:

Stella er fjorten og forelsket i Manne. Hun har det ikke bare lett på skolen hvor hun blir mobbet. Stella sliter også med savnet etter morens død. Men den veldige forelskelsen hjelper henne videre.

 

 

 

En grusom kvinnes bekjennelser av Unni Lindell

Terningkast 4

Innleser: Kirsti Grundvig

Forlaget om boka:

Disse novellene handler om vanlige mennesker i vanlige miljøer. Men raskt blir man grepet av den underliggende uhyggen som bygger seg opp til et uutholdelig klimaks.

 

 

Forbrytelser og straff avKathrine Nedrejord

Terningkast 5

Innleser: Karoline Dons

Forlaget om boka:

“Forbryter og straff” åpner med ordene: «Jeg har bestemt meg for å skrive om han.» Hun som skriver, er en norsk forfatter, bosatt i Paris på tiende året. Han er mannen som voldtok henne. Han som ingen vil at hun skal skrive om, ikke familien, ikke kjæresten hennes – egentlig vil hun det ikke selv heller.

Mens hun venter på at saken hennes skal komme for retten, leter hun og kjæresten etter et sted å flytte sammen, i en by som er mer fremmed enn før. Hun leser alt hun kommer over om åsteder, forbrytere og ugjerninger. Og hun skriver. Det er som en straff hun har fått: At hun må skrive om ham. Han er blitt hovedpersonen i livet hennes.

“Forbryter og straff” er en roman som i et direkte og reflektert språk beskriver tida etter en voldtekt på en åpen, konfronterende og klok måte. Den er også et litterært saksinnlegg som går skarpt i rette med våre fortellinger om offer og overgriper, skyld og straff.

 

 

 

Forvandlingen av Kathrine Nedrejord

Terningkast 5

Innleser: Andrea R. Haave

Forlaget om boka:

«Forvandlinga» er en roman om å vende tilbake til hverdagen etter en overfallsvoldtekt. K. er en ung norsk forfatter bosatt i Paris. Etter overfallet tilbringer hun noen måneder i Oslo, omgitt av nære venner og familie, før hun returnerer til Paris og forsøker å leve normalt.

K. har ofte valgt annerledes, drevet av åpenhet og eventyrlyst. Hun har reist mye aleine, møtt nye mennesker, lært seg språk. Hun tenker på livet sitt på samme måte som fortellingene hun skriver: Det er hun selv som driver hendelsene fremover og gir mening til det som skjer. Men det brutale overfallet er en hendelse hun ikke selv har valgt, det skriver henne inn i en historie hun ikke ønsker å være en del av, i et språk hun ikke ønsker å bruke.

 

 

 

Marta sover av Romy Hausmann

Terningkast 4

Innleser: Anne Bolette Stang Eng

Forlaget om boka:

Det er mange år siden Nadja Kulka ble dømt for en grusom forbrytelse. Hun har sonet straffen sin. Det er ingenting hun heller vil enn å leve et vanlig liv: bo i en hyggelig leilighet, ha fast jobb, noen få venner … Men da en av vennene hennes, den vakre og frisinnede Laura, dreper kjæresten sin, ber hun Nadja om hjelp. De to kvinnene drar til et avsidesliggende hus i skogen for å begrave liket. Men planen deres går fort i oppløsning, og Nadja er fanget, hun er blitt en brikke i et makabert spill der hun både er det perfekte offeret og den perfekte morderen …

 

 

 

Kniven i ilden av Ingeborg Arvola

Terningkast 5

Innleser: Maria Bock

Forlaget om boka:

Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten. Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk. Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.

 

 

Det er jeg som kan hjelpe deg av Kjersti Halvorsen

Terningkast 4

Innlest av: Sigurd Myhre

Forlaget om boka:

Det er jeg som kan hjelpe deg møter vi psykologen Edvin. Han jobber på det forfalne Kvervel-slottet, som er omgjort til rusavdeling. Eføyen vokser vilt langs murveggene, og det finnes en gammel ballsal, et tårn og endeløse korridorer og irrganger. Edvin og kona har kjøpt hus, og de skal bli foreldre for første gang.

En dag ankommer André som pasient. André har tyrenakke og tatoveringer, og Edvin gjenkjenner ham straks fra barndommen. Mobberen. De to må nå forholde seg til hverandre på daglig basis. Kollegaen Signe blir Andrés behandler, og hun virvler opp ubehagelige minner om Edvins egen mor og oppveksten hans.

I Andrés nærvær blir Edvin en forsvarsløs 12-åring igjen, men han kan ikke skjule seg i Slottets kriker og kroker for alltid. André er brå og uforutsigbar, og har blinket seg ut samme offer nå som da. Eller er det bare noe Edvin forestiller seg?

 

 

 

Slaveporten av David Diop

Terningkast 4

Innleser: Tor Sigbjørnsen

Forlaget om boka:

En hymne til kjærligheten og friheten, fra vinneren av den internasjonale Booker-prisen David Diops nye roman er løst basert på livshistorien til Michel Adanson, en fransk botaniker som levde på andre halvdel av 1700-tallet. Vi følger Adanson som ung mann i Senegal, dit han er kommet for å studere plantelivet. Han drømmer om å skrive en encyclopedi over alt det levende i verden, og om å trenge dypere inn i Vest-Afrikas skoger enn noen europeer før ham. I en landsby får den unge franskmannen høre om skjønnheten Maram, som ble solgt som slave, men greide å flykte. Adanson legger ut på en strabasiøs ekspedisjon, dels for å studere naturen, dels for å spore opp Maram. Men planene han legger for henne viser seg å være bristefulle av illusjoner.

 

 

 

Diamantkvelder av Hilde Rød Larsen

Terningkast 4

Innleser: Vaager, Fanny

Forlaget om boka:

Går det an å fri seg fra seg selv? Agnete har kontroll. Dagene følger en fast rytme, kroppen lystrer kommando, hun har en jobb hun trives med. Hun er gift for andre gang og har en datter som snart er voksen. Så begynner hun å miste håret. En høstmorgen reiser mannen hennes på jobb i utlandet og skal ikke komme hjem før til jul. Hun og datteren er alene i leiligheten. Agnete får ro til å lete etter ord for det kroppen har prøvd å fortelle henne en stund. I glimt og bruddstykker forsøker hun å se tilbake på seg selv som ung student i London. Hvordan hun lengtet etter å bli avslørt og trøstet. Hvordan hun i de årene forvillet seg inn i et mørke forkledd som lys. Diamantkvelder viser kompleksiteten i en metoo-relasjon og

 

 

 

Ekte kvinner har kropp av Carmen Maria Muchado

Terningkast: 5

Innleser: Synnøve Fossum Eriksen

Forlaget om boka:

Ekte kvinner har kropper er en kritikerrost og prisvinnende novellesamling om kvinnekroppen og kvinners seksualitet. Samlingen består av åtte sjangeroverskridende fortellinger som uanstrengt beveger seg mellom det humoristiske og det skremmende, mellom psykoligsk realisme og det surrealistiske. Her møter vi blant annet en kone som nekter sin ektemann å røre ved det grønne silkebåndet hun har rundt halsen; en kvinne som lister opp alle sine seksuelle erfaringer som om det var en epidemi i ferd med å ramme hele menneskeheten; en butikkmedarbeider som oppdager noe grufullt blant kjolene i butikken og en kvinne som etter en fedmeoperasjon får et uønsket husbesøk.

 

 

 

Etter skjelvet av Haruki Murakam

Boka er lånt som lydbok på biblioteket

Innleser: Sibeth Hoff

Terningkast 4 +

Forlaget om boka:

Økonomien blomstrer og folk har mer penger enn de klarer å bruke. Så rammer jordskjelvet. For personene i denne novellesamlinga er jordskjelvet i Kobe et ekko fra ei fortid de har lagt bak seg.

 

 

 

Det skjulte nettverket av Annemarte Moland

Terningkast: 5

Forlaget om boka:

Bak glansbildene på sosiale medier ligger en ukjent virkelighet. Et digitalt fellesskap for barn og unge, der hensikten er å trøste og støtte hverandre gjennom mørke og vanskelige dager. Men i dette skjulte nettverket, i et bakvendtland av likes og røde hjerter deltakerne deler med hverandre, foregår det også en farlig konkurranse. Om å ha det verst. Via hemmelige kontoer deler hundrevis av jenter helt ned i 12-årsalderen bilder, video og tekster om spiseforstyrrelser, selvskading, selvmordstanker. Blant unge som sliter, er det skjulte nettverket velkjent. På utsiden, for foreldre, lærere og ansatte i helsevesenet som skal veilede og hjelpe unge, er det så og si ukjent. Hvorfor og hvordan havner ungdom her? Hva gjør miljøet med dem? Gjennom fire jenter på innsiden av nettverket forteller denne boken om dynamikken blant unge på nett, på godt og vondt. Og om behovet for å bli sett og hørt og tatt på alvor i ung alder.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg