Krigseilere fra Trøndelag av Roger Albrigtsen

Krigsseilere fra Trøndelag av Roger Albrigtsen

Forlaget Kristiansen i serien K-Dokumentar

 

Forlaget om boka:

 

Denne boken omhandler trøndere i krigsseilas 1939 – 1945.

 

Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historier til liv.

 

 

Om forfatteren:

 

Roger Albrigtsen er født 18. januar 1971 i Harstad, og oppvokst i Bogen i Ofoten. I dag bor han i Porsanger, Finnmark

 

Han er fulltids forfatter, foredragsholder, frilansjournalist og guide innen krigshistorie.

 

Meg om boka:

 

 

Albrigtsen har skrevet en rekke sakprosa bøker fra krigen. Dette er forfatterens fjerde bok om krigsseilerne. Det tre første omhandlet krigsseilere fra nord i bøkene fra Finnmark, Troms og Nordland. Denne gangen er det krigsseilere fra Trøndelag det handler om. Her får vi servert sterke sterke historier fra de som seilte ute eller langs norskekysten, en seilas som var minst like farlig.

 

Han bruker samme oppskrift som i tidligere bøker. Boka starter med forord av forfatteren. Deretter får vi ta del i sterke historier som krigsseilere fra Trøndelag var involvert i, angsten og frykten som var der 24/7. Her er det både personer som omkommer og noen som overlever. Etter hver historie får vi vite hvor dokumentasjon og bilder kommer fra. Historiene er passe lengde og uten for mye utenomsnakk. Vi får også høre om Sjømannshjemmet på Lade og Krigsseilerforeningen i Trøndelag som har betydd og hjulpet mange krigsseilere og etterlatte i Trøndelag. Forfatteren tar også for seg den berømte Shetlandsgjengen som en nok både har lest og hørt om tidligere med tanke på deres viktige bidrag under krigen. I tillegg får vi høre litt om de som talte krigsseilerenes sak etter krigen, og arbeidet som førte til utbetalingen sjøfolkene til slutt fikk. En del av boken er også viet et register over alle krigsseilere fra Trøndelag som døde under krigen. Her det korte historier om hver eneste en.

 

Språket er lett, men bra. Boka er i grunnen lettlest uten at det gjør den dårlig av den grunn. En føler virkelig tilhørlighet til de sterke og gripende historiene vi tar del i når vi får bilder av skip og personer. Om en ser på all dokumentasjon forfatteren har benyttet ser vi at det ligger litt av et arbeid bak ei bok som dette.

 

Jeg har nok en gang hatt ei flott lesestund med en av forfatterens bøker om krigsseilerne, selv om det er tragiske og vonde historier. Noe som jeg synes er med på å gjøre boka bra er at det er et visst spenn i historiene. Som familien som først fikk dødsbudskapet og noen dager etterpå kontrabeskjed. Tyskerne som heiv et spedbarn på sjøen er sterk lesing. De som overlever og lever et greit liv i ettertid, og de som gikk til hundene er med. Dette er noe av det vi får ta del i. Noe annet som jeg synes er fint med forfatterens bøker at de ikke føles for tunge som noe litteratur fra krigen kan føles. All ære til forfatteren som legger ned dette arbeidet og lar oss ta del i krigsseilerenes historier. Krigsseilerne gjorde en utrolig viktig jobb under, og i avslutningen av krigen. De var årsaken til at det ble fred. Uten deres innsats så er ikke sikkert hvordan det hadde gått. De ble alt annet enn behandlet bra av den norske stat i ettertid. Mange av de som seilte ute klarte aldri å snakke om det de opplevde under krigen. Min morfar seilte selv ute og overlevde to tropederinger, men han snakket aldri om det, men levde et greit liv i forhold til det mange andre dessverre fikk. Denne forfatteren fortjener å nå ut til mange lesere med denne boka her. Jeg anbefaler også hans andre bøker om krigsseilerne. De er lettleste og lærerike, samtidig som vi får et fint innblikk i deres tøffe hverdag til sjøs. Så liker du å lese om krigsseilerne, så er det bare til å lese denne boka. Ei bok jeg mer enn gjerne anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Tittel: Krigsseilere fra Trøndelag

Forfatter: Roger Albrigtsen

Forlag: Forlaget Kristiansen

Utgitt: 2023

Sjanger: Sakprosa

 

Boka er et leseeksemplar fra forfatteren.

 

Terningkast: 5

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg