Lesetips til sommerferien. Mindre kjente forfattere #9

Sommeren står for tur å mange lurer på hva de vil lese på late dager på solsenga i sommer elker der du befinner deg i ferien. Fremover vil jeg komme med lesetips til dere. Det vil bli mindre kjente som skriver bra og fortjener å nå ut til flere lesere enn det de har til nå.

 

Denne gangen er det Oddvar Schjølberg sine bøker om krigseilerene som er mitt tips. Oddvar har skrevet hele fem bøker om de. Han har i tillegg til å gi ut bøker om de engasjert seg i å brenner for deres sak. Han har gjort mye for krigseilerene som og får høre om i bøkene. Vi får høre historier fra både krigsseilerne og deres familier og barna. Så her får alle fortalt sine historier. Forfatteren har lagt ned et utrolig stort arbeide med disse bøkene her. Det er viktige, triste og grusome historier som fortelles. Noen klarte seg bedre enn andre. Noen kom hjem ettet krigen og noen var dessverre ikke like heldige. Krigseilerene var en av de viktigste grunnene til at andre verdenskrig tok slutt. Hadde det ikke vært for den innsatsen de la ned så hadde det nok ikke blitt fred. De fikk desverre sin oppreisning alt for seint av den norske stat. Dette er i grunnen lettleste bøker som kan leses av de fleste. Så er du interessert i å lese mer om krigsseilerne er disse bøkene perfekte. Så derfor er sånne bøker som dette hvor historiene er fortalt av tidsvitner viktige historier å bevare for ettertiden. Har du lest disse bøkene så har du fått vite det meste om krigsseilerne både under og etter krigen. Hadde selv en morfar som seilte ut og ble tropedert. Han var en av de heldige som kom hjem, men som klarte seg forholdvis bra tross det han opplevde når seilte ute under krigen. Han var som de fleste andre å ikke fortalte sin historie.

 

Han har og skrevet en rekke andre bøker med handling fra krigen.

 

Dette er nok en mindre kjent forfatter som skriver bra og fortjener å nå ut til flere lesere.

 

Bøkene er nok lettest å få tak i via nettbokhandlere eller direkte fra forlaget.

 

Les gjerne mer om forfatteren på hans hjemmeside:

http://www.oddvaroggerd.com/35779716

 

Om forfatteren:

 

Oddvar Schjølberg (født 5. juli 1948 i Larvik) er en norsk forfatter og journalist som nå er bosatt i Helgeroa. Han tok grafisk utdannelse i 1966 og jobbet flere år i et trykkeri. Han debuterte som forfatter hos Lunde forlag med boka Krigsseiler og tidsvitne i 2005. Senere har det blitt en rekke bøker, de fleste med krigen som bakteppe.

 

Krigseilerens evige krig utgitt 2015

https://henningbokhylle.blogg.no/oddvar-schjoelberg-krigsseilernes-evige-kamp.html

 

Terningkast 6

 

Min omtale av boka:

 

 

Forlaget om boka:

 

Ungdommene som dro til sjøs før utbruddet av andre verdenskrig hadde ulike motiv. Eventyrlyst og et liv som havets vagabond var drivkraften for noen, for andre var den store drømmen å klare seg økonomisk i krisetider. Men krigen kom og la det hele i grus. Den vonde hjemkomsten de fikk etter fem års innsats for fedrelandet, ga mange av dem et liv i fornedrelse. For krigsseilerne opplevde hele perioden fra 1. september 1939 og fram til forsvarsministerens unnskyldning 3. august 2013 som en evig krig. Først mot tyskerne. Deretter mot egne myndigheter, de samme som de hadde ofret helse og psyke for å forsvare …

 

 

En krigsseilers Loggbok utgitt 2014

 

Terningkast 5

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/oddvar-schjoelberg-en-krigsseilers-loggbok.html

 

Forlaget om boka:

 

Birger Helge Kolstad – som i dag er 92 år – var bare en ung gutt da han i 1939 reiste til sjøs for første gang. Båten var en rusten holk, men jomfruturen gikk allikevel ganske greit. Så heldig var han ikke i 1940. Da mønstret Kolstad på en båt som ble bombet i Liverpool. Den neste båten ble også torpedert og senket av tyskerne. Etter å ha svømt i brennende sjø, omgitt av skadde og døende kamerater, kom han seg omsider ombord i en av livbåtene. I den skulle han tilbringe flere uker… Men det var ikke bare havet som utfordret ham. Når han var i land besøkte han ofte barene rundt om i konvoihavnene, og der gikk han ikke av veien for et slagsmål eller to. Resultatet var at han havnet i trøbbel og i engelsk arrest. Hjemkomsten til Norge etter krigen var heller langt fra enkel, sviktet og neglisjert av norske myndigheter, og med nerver som lå utenpå kroppen. Som mange andre krigsseilere hadde han derfor vanskelig med å finne seg til rette med livet på land. Da var det lett å ty til alkoholen …

 

 

krigsseilers famile utgitt 2020

 

Terningkast 5

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/oddvar-schjoelberg-krigsseilernes-familie.html

 

Forlaget om boka:

 

Solveig kan på mange måter minne om en av de staute kvinneskikkelsene fra Ibsens romaner. Men i motsetning til dramatikken Ibsens kvinner måtte takle i romanenes verden, har Solveigs virkelige liv inneholdt ingredienser og utfordringer som få av oss ville ønske seg. I denne åpenhjertige boka, som er skrevet i samarbeid med hennes familie, deler hun sin historie. En rikelig fordeling av så vel oppturer som nedturer, med kamp for den daglige tilværelsen og besværligheter med gjenstridige representanter fra norske myndigheter, som tviholdt på et stivbeint og urettferdig regelverk. Som kona til en krigsseiler var det hun som måtte holde familien samlet. Være alt fra sjelesørger til sykepleier. Sekretæren som holdt orden på alt fra viktige papirer og legetimer, til å sørge for familiens barn. Hun var limet som holdt dem sammen. Prøvelsene som er blitt tildelt Solveig er i overkant av hva vi vanligvis kan forvente hos et menneske

 

Krigsseilernes barn utgitt 2017

 

Terningkast 5

 

Min omtale av boka:

 

Forlaget om boka:

 

Krigsseilerens barn er en glemt og lite kjent gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne fikk disse barna en oppvekst under svært varierende vilkår. I likhet med sine fedre opplevde flere av dem hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. Heldigvis hadde noen av barna en flott og stabil barndom, men krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, og de tumlet med spørsmål som barn ikke skal slite med.

 

 

En krigsseilers kamp utgitt 2022

 

Terningkast 5

 

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/oddvar-schjoelberg-en-krigsseilers-kamp.html

 

Forlaget om boka:

 

Rundt 45 000 norske sjøfolk seilte under krigen. Ikke alle kom hjem. Hver tiende mann døde for vår frihet. Hver og en av dem har sin egen historie. Dette er historien til Norman Bendix Johannesen fra Kristiansand, fortalt med hans egne ord. Han var en hverdagshelt under krigen, men søker ingen heltestatus. Han var ingen kriger – Norman var sjømann. Gjennom krigsårene deltok han i 49 farefulle konvoier i Atlanterhavet, Stillehavet, Middelhavet, langs Englandskysten og i Det indiske hav. I tillegg var han med i en lang rekke andre oppdrag, da skipet seilte alene uten eskorte. På mirakuløst vis unngikk han selv å bli torpedert, men han observerte en rekke andre skip som ble torpedert eller bombet. Sammen med resten av mannskapet kjente han dag og natt på usikkerheten og hjelpeløsheten, når de hørte skrikene om hjelp fra kamerater som lå lemlestet i sjøen, mens konvoien seilte forbi uten å stoppe.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg