Gunnar Mathisen “Ambassadøren”

Gunnar Mathisen “Ambassadøren”

 

Forlaget skriver:

 

Ambassadøren er fortellingen om hvordan norske toppdiplomater barker sammen i Afrika – i kampen mellom grønn energi og olje, mellom Kina og Vesten, mellom idealer og realiteter. Kineserne har bedt ambassadør Kalle Brochmann lede satsingen på grønn teknologi i Afrika. Men lite aner han hva han begir seg ut på. Er han en stråmann for kineserne, og teknologirevolusjonen bare et skalkeskjul? Snart trekkes Brochmann inn i et storpolitisk spill. Motkreftene mobiliserer til kamp. Hvem ønsker egentlig at han skal lykkes. Er Brochmann selv klar for oppgaven?

 

Om forfatteren:

 

Gunnar Mathisen (f. 1951) er seniorrådgiver i Geelmuyden Kiese. Han har tidligere arbeidet i fire ulike departementer, i OECD, Europakommisjonen og den norske EU-delegasjonen i Brussel, og ved Den norske ambassaden i Beijing. Han har også journalisterfaring og har skrevet fagbøker om bl.a. norsk politikk og administrasjon, om EU og om det kinesiske styringssystemet. Mathisen er statsviter fra Universitetet i Oslo.

 

Meg om boka:

 

Gunnar Mathisen har rukket å gi ut ni fagbøker. Ambassadøren er hans første roman, den første boka i en planlagt trilogi. Det er en thriller som handler om miljø. Forfatteren er et nytt bekjentskap for meg.

Fokuset er rettet mot Kinas rolle i Afrika og hvordan korrupsjonen brer seg blant Afrikas ledere fra topp til bunn. Et underliggende tema er klimakrisen vi står ovenfor. Vi møter norske toppdiplomater som står på hver sin side i klimakampen. De som er for en grønnere linje, og de som fortsatt er for bruk av olje. Vi får også innblikk i hvordan Kina setter Afrikanske land i store gjeldsproblemer. De bygger ut infrastruktur for å få tilgang på naturressurser.

Boka har ganske lange kapitler til en thriller å være. Språket er godt, men jeg synes forfatteren blir for forklarende til tider, samt at det blir for mye snakk. Det kommer riktignok noen spenningstopper innimellom, men kunne fort vært flere. Vi blir godt kjent med hovedkarakterene, noe mindre med bipersonene. Vi ser at forfatteren sitter med store kunnskaper om det han skriver om, og at han ønsker å spre kunnskap om klimakrisen vi står oppi. Fortellingen er en blanding av reelle ting og fiksjon, så etter å ha lest den vil du muligens forstå Kinas rolle i Afrika og andre land.
I tillegg prøver forfatteren å få frem er hvordan klimakrisen vil prege norsk og internasjonal politikk fremover.
For meg blir det for langdrygt, med mye snakk innimellom noen få spenningstopper. En god thriller bør inneholde mer spenning, action og tempo. Dette er ikke en thriller der du sitter og tripper i spenning, isteden sitter du og venter på at det skal bli mer futt i boka. Plottet blir for åpenlyst.

Forfatteren får frem budskapet sitt, men det ble for langdrygt for min del. Boka slutter med noen åpne tråder som vi antagelig får svar på i de kommende bøkene, og jeg kommer nok til å lese neste bok for å se om den er bedre. Liker du kosekrim og roligere thrillere, er dette muligens ei bok for deg, men meg traff den ikke helt. Les gjerne boka og avgjør selv.

 

Fakta:

 

Forfatter: Gunnar Mathisen
Tittel: Ambassadøren
Forlag: Kolofon forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: krim
Serie: 1

 

Boka er mottatt som pdf-fil forlaget.

 

Terningkast 3

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg