Leste bøker i Juni 2023

Juni måned er over. Jeg har lest og lyttet til 17 bøker totalt, selv om det ble mest krim denne måneden. Noen av bøkene er lest i mai.

 

Sommeren er endelig kommet. Noen har startet på ferien andre venter på å få ta ferie.

 

Noen av bøkene har jeg både lest og lyttet til. Alle bøkene  er motatt som lese-eksemplar fra forlagene, og lydbøkene er lånt på biblioteket.

Håper dere finner noe dere enten vil lese eller lytte til.

 

En fin sommer ønskes til alle følgere.

 

 

Den som hengir seg til djevelen av Lars Helle

 

Terningkast: 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/den-som-hengir-seg-til-djevelen-av-lars-helle.html

Forlaget om boka:

En fortelling i Bernhard Borge-tradisjonen med alvorlig klangbunn. I den vesle bygda Rognvik, sør i Rogaland, har samboerparet Liz Krogh og Kurt Stille hvert sitt prosjekt. Liz er instruktør for Rognvikspelet. Et stykke som tar for seg livet til heksen Ingeborg Persdatter. Kurt har bestemt seg for å skrive en historisk roman om den samme kvinnen. Planen hans er å se om det kan finnes noe allmennmenneskelig i det uhyrlige som fikk Ingeborg brent på bålet. I utgangspunktet ser de for seg en fredelig sommer, men slik skal det ikke gå. Kurt og Liz kastes inn et mysterium ulikt alt de tidligere har opplevd. I løpet av noen glohete sommermåneder må de forholde seg til en drept kommunepolitiker. Fremmedfiendtlige kommentarer på nett. Et hatsk lokalmiljø. Truende kappekledde skikkelser. En død katt. Og midt i Rognvik ligger Svarttjern, et tilsynelatende bunnløst og livløst tjern som drar en viljeløs Liz mot seg.

 

 

 

Snapshot av Garry Disher

 

Terningkast 5-

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/snapshot-av-garry-disher.html

Forlaget om boka:

Psykolog Janine McQuarrie er svært skeptisk til ektemannens krav om at hun skal bli med ham på swingersfest, men omsider gir hun etter for presset. Kort tid etter, en dag hun er ute og kjører bil med den lille datteren og må stoppe for spørre om veien, blir hun skutt og drept. Den lille jenta kommer seg så vidt unna, for noen skyter mot henne også.

Etterforsker Hal Challis og teamet hans får saken, og Challis oppdager snart at han befinner seg i en krevende skvis. Den døde kvinnen er nemlig sjefens svigerdatter, og han virker langt mer opptatt av å beskytte sin sønn, enn å avsløre hvem som myrdet konen hans.

 

mde

 

Stum sitter guden av Anna Jansson

 

Terningkast 4+

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/stum-sitter-guden-av-anna-jansson.html

Forlaget om boka:

I skogen utenfor den lille byen Kronköping i Sverige blir en mann funnet brutalt myrdet – hengt og med et spyd stukket tvers gjennom magen. En gammel mann som bor i nærheten, er først på åstedet. Hunden hans er også drept og hengt opp i treet ved siden av den drepte. I trærne rundt henger det flere dyr, blant annet en hane, en kanin og en katt.

Politibetjent Maria Wern og hennes kolleger er lamslått av den bestialske forbrytelsen. Et lignende drap skjedde i Uppsala ni år tidligere, men da omkom morderen i en brann. Kan det likevel være en sammenheng? Maria velger sine egne veier i etterforskningen, og takket være hennes kløkt og stahet får de et inntrykk av morderen – et menneske så sviktet og ydmyket at galskapen har forskjøvet all virkelighetssans – og snart trekkes Maria inn i en kamp der hun risikerer å miste det kjæreste hun har.

 

 

 

Pappas lille gutt av Sven Henriksen

 

Terningkast: 4

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/pappas-lille-gutt-av-sven-henriksen.html

Forlaget om boka :

Johannes er seks år da han for første gang utsettes for farens fysiske vold, en vold som skal vare i ti år mens mor, menighet og vennekrets snur ryggen til. Sytten år gammel utstøtes Johannes fra sekten Jehovas Vitner på grunn av at han har stått fram som homoseksuell og har fortalt rådet av «de eldste» i menigheten om farens handlinger. I Oslo finner han friheten og det livet han har lengtet etter, et liv som skal vise seg å være hardt og nådeløst. Dette er en fortelling om hvordan sosial kontroll i religiøse sekter kan knekke et menneske og skade det for livet, men også om lys, håp og et modig menneske som maktet å reise seg om og om igjen, og ikke minst en kjærlig og klok mormor som reddet et skamslått lite menneske ut av fundamentalismens klør. Til min mormor Karen.

 

 

 

Angitt av mamma av Oddvar Schjølberg

 

Terningkast 6

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/anngitt-av-mamma-av-oddvar-schjolberg.html

Forlaget om boka:

Angitt av mamma er jøden Maria (Schwartz) Gabrielsens sterke historie, fortalt med hennes egne ord. Marias mor ble forelsket i en SS-offiser. For å starte et nytt liv med ham, anga hun både ektemannen og sine sju barn til Gestapo. Mannen ble sendt til gasskammeret i Auschwitz. Maria og søsknene hennes ble fraktet til konsentrasjonsleiren Therezienstadt i Tsjekkia, dit ca. 144 000 andre jøder også ble sendt under andre verdenskrig. Rundt 33 000 av dem kom aldri tilbake … Angitt av mamma kom første gang ut i 2006. Dette er en utvidet og revidert versjon, der vi også følger Marias liv fram til i dag. Går det noen gang an å komme over et slikt svik, gjort av ens egen mor?

 

 

 

Stjerneskatten av Jann Rygh Sivertsen

 

Terningkast 5

Illustrert av Jonas A. Larsen

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/stjerneskatten-av-jann-rygh-sivertsen.html

Forlaget om boka:

Stjernegutten bor alene i et lite hus. Han elsker å se på stjerne i den store stjernekikkerten sin. En dag forteller mestersmeden Vulcanus at han skal bygge en stor smie ved siden av Stjerneguttens hus. Da vil himmelen bli full av svartrøyk. Og Stjernegutten kan ikke se på stjernene lenger. Stjernegutten må lete etter en bit av en stjerne som vil falle ned i den store, mørke Skumringsskogen. Hvis han finner den vil han bli rik. Da kan Stjernegutten stoppe Vulcanus sine planer. Sammen med den lille dragen Nesevis, hesten Himmelblakken, alvejenta Måneblomst og rådyret Skogspringer drar han på jakt etter stjerneskatten. De vet ikke at noen følger etter dem.

 

 

 

Post mortem – med begravelsesagenten på åstedet av Tor-håkon Gabriel Håvardsen

 

Terningkast: 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/post-mortem-med-begravelsesagenten-pa-astedet-av-tor-hakon-gabriel-havardsen.html

Forlaget om boka:

Alt du (ikke) vil vite om døden – rått, ærlig og undersøkende fra landets mest profilerte begravelsesagent. Tor-Håkon Gabriel Håvardsen har hentet tusenvis av døde mennesker og fulgt dem trygt til sitt siste hvilested. Som begravelsesagent har han sett det meste, også mistenkelige dødsfall som av mangel på kunnskap og ressurser er blitt kategorisert som naturlige. Kanskje går det mang en drapsmann løs der ute? I denne boken gir Håvardsen svar på alt vi lurer på etter å ha sett eller lest en true crime. Det spares ikke på makabre detaljer når han tar oss med ut til blodige åsteder, til rettsmedisinerens bord, inn i krematorieovnen og ned i den mystiske graven. Underveis går han bak kulissene i jobben med døden som arbeidsgiver, følger en kropp fra rigor mortis til forråtnelsen har gjort sitt, og deler betraktninger om dødsangst og det å gå ut av livet. Ifølge Håvardsen er vi i trygge hender. Den som dør, får se. Post Mortem er en bok for alle som kjenner en ulmende sult på å få vite mer om døden, skrevet med et kritisk blikk, innlevelse og medfølelse – men ikke fritt for sjokkeffekter og morbid humor.

 

 

 

Sklivassknuten i solnedgang av Kristian Mehlum lie

Terningkast: 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/sklivassknuten-i-solnedgang-av-kristian-mehlum-lie.html

Forlaget om boka:

Det sikreste vårtegnet i Fisberg er det årlige loppemarkedet ved Prompeskogen skole. Konstabel Bannefinger og Doktor Even tar mest turen for å sikre seg et par av museumsdirektør Consuela de Loreans fantastiske vafler, mens andre er på jakt etter skjulte skatter blant alt skrotet. Brukthandler Arve Sølv kommer over noe som kan minne om det savnede maleriet «Sklivassknuten i solnedgang» av den berømte maleren Gudleiv Gravplass. Han rasker det med seg for en tier og haster hjem for å undersøke det nærmere. Maleriet er verdt flere hundre millioner kroner, endelig kan han selge den slitne brukthandelen sin «Mormors kjeller» som han arvet av sin farmor, og flytte til Syden og spise is til frokost og bade hver dag. I løpet av natten bryter noen seg inn og stjeler maleriet. I panikk ringer Arve Sølv politiet, men hvordan skal han få forklart at han satt på et maleri til flere hundre millioner som han skulle selge? Det hører i best fall hjemme på museum. Konstabel Bannefinger og Doktor Even står foran sin vanskeligste sak til nå. Vil de finne innbruddstyvene, og vil de forstå hva som har blitt stjålet? Konstabel Bannefinger og Doktor Even: Sklivassknuten i solnedgang, er en spenningsbok for barn i alderen 5-10 år. Morsom for de minste, spennende for de litt større og krydret med humor for den voksne høytleser. Boken er perfekt for barn som er på nippet til å knekke lesekoden, men som trenger en dytt.

 

 

 

Kulen som bommet av Richard Osman

 

Terningkast 6

Min omtale av bok:

https://henningbokhylle.blogg.no/wp-admin/post.php?post=3567&action=edit

Forlaget om boka:

Det er en helt vanlig torsdag, men trøbbel er aldri langt unna når de fire hobbydetektivene i Torsdagsmordklubben – Joyce, Ibrahim, Ron og Elizabeth – møtes i all hemmelighet for å løse mordsaker. Denne gangen etterforsker de mordet på Bethany Waites, en TV-reporter som var på sporet av en enorm momssvindel, da bilen hennes forsvant utfor en klippe i nattens mulm og mørke. Liket ble aldri funnet, og momssvindelpengene er sporløst forsvunnet. Men så dukker en ny motstander opp, og målet er å drepe … eller å bli drept. Og mens kalde spor blir glovarme, strever Elizabeth med kjærligheten (og en pistol), og Joyce, Ron og Ibrahim jakter på ledetråder med nye og gamle venners hjelp. Men kan gjengen løse mysteriet og redde Elizabeth og Joyce før morderen slår til igjen? Dette er den tredje boken i serien om Torsdagsmordklubben.

 

 

 

Livakten av Tove Taalesen

 

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/livakten-av-tove-taalesen.html

Forlaget om boka:

«Livvakten» er en psykologisk krimthriller om mørke familiehemmeligheter, sinte unge menn og organisert rasisme. Kunstgalleriet i stallbygningen på Slottet forbereder en kontroversiell fotoutstilling som satiriserer over religion, menn og makt. Det inviteres til en mottakelse for Corps Diplomatique og kunstkritikere fra Oslo og New York. I kulissene planlegger Utenriksdepartementet og Det kongelige hoff å bruke mottakelsen som skalkeskjul for et møte mellom Ukraina og Russland. Første episode av en dokumentar fra innsiden av det høyreekstreme miljøet i Norge sendes på TV. Det setter sinnene i kok i et farlig og svært organisert miljø som ikke skyr noe middel for å beskytte sin egen organisasjon. Den kongelige politieskorte er underlagt Politiets sikker. hetstjeneste (PST). Livvakten Tormod Beyer har fått jobben som sikkerhetssjef ved hoffet. Men når ekskona plutselig dukker opp, mister Beyer fokuset. Assisterende hoffintendant Stampe er på full fart opp karrierestigen ved Det kongelige hoff og truer Peder Høeghs posisjon, og hans skjulte agenda får faretruende følger …

 

 

 

Glassgow kiss av Roar Ræstad

 

Terningkast 5

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/glasgow-kiss-av-roar-raestad.html

Forlaget om boka:

Forlaget om boka:

En humoristisk og lun roman. Bjørnar, Leif Ketil og Torleif er på guttetur i Skottland. De skal feire Torleifs femtiårsdag. Men så segner Torleif om og havner i koma med et massivt hjerteinfarkt. Igjen står sjømannen Leif Ketil og organisasjonspsykologen Bjørnar. Sammen skal de både ivareta Torleif i koma – og ikke minst så må de tilbringe dagene sammen. Glasgow kiss er som en slags omvendt klassereise som tar for seg det å ha respekt og åpenhet for ulike «klassekulturer» og kommunikasjonsformer. Ræstad retter fokus mot det å møte sine egne fordommer, spesielt når man blir satt i en situasjon med noen som har helt andre referanser enn deg selv. Og han skildrer situasjonene med stort vidd og et humoristisk skråblikk.

 

 

 

Det brennende bladet av Katrine Engberg

 

Terningkast 5

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/det-brennende-bladet-av-katrine-engberg.html

Forlaget om boka:

Liv Jensen står ved et veiskille i livet. Hun har sagt opp jobben som etterforsker i politiet i Nordjylland og har startet sitt eget detektivbyrå. Samtidig har hun flyttet til Vesterbro og leier underetasjen hos rammemakeren Jan Leon og hans voksne datter Hannah. To mennesker som deler en stor sorg. Mens Liv overvåker mulige forsikringssvindlere med dårlig rygg og stort behov for å spille tennis, drømmer hun om en jobb i drapsavdelingen i København. Og da hennes venn og mentor, Petter Bohm i københavnpolitiet, tilbyr henne en jobb, griper hun begjærlig sjansen. Kulturjournalisten Gert Linde ble brutalt drept for tre år siden, og gjerningsmannen ble aldri tatt. Saken er henlagt, men kanskje Liv kan oppklare den og komme tilbake til en jobb i politiet? Etterforskningen sender henne til den jyske vestkysten og tilbake i tid til det mørke stedet i historien hvor alle flyktet fra noe. Og Liv har sine egne demoner hun flykter fra.

 

 

 

I mørket av Lina Areklew

 

Terningkast 5

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/i-morket-av-lina-areklew.html

Forlaget om boka:

En iskald vinternatt forsvinner ei jente på fire fra familiehytta utenfor Örnsköldsvik. Helt ute av seg får foreldrene hjelp av naboene til en stor leteaksjon. Har hun gått fra huset frivillig? Eller har hun blitt bortført? Snart viser det seg at nok et familiemedlem har forsvunnet, og etterforskningen blir en kamp mot klokka for etterforsker Sofia Hjortén og hennes kollegaer. Saken går sterkt innpå Sofia, som venter sitt første barn om noen få uker. Høygravid tar hun opp jakten på den hensynsløse gjerningsmannen, som er villig til å ofre alt for å få viljen sin.

 

mde

 

Hitra av Samuel Bjørk

 

Terningkast 6

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/hitra-av-samuel-bjork.html

Forlaget om boka:

En åtte år gammel gutt forsvinner sporløst fra øya Hitra utenfor trøndelagskysten. Tre år senere er drapetterforsker Mia Krüger tilbake på øya, hvor hun tidligere forsøkte å ta sitt eget liv. En lokal jente ber henne innstendig om hjelp til å finne den forsvunne gutten, og Mia, som egentlig er ferdig som politi, klarer ikke annet enn å begynne jakten. Holger Munchs gamle enhet i Oslo er nedlagt, og da en seksten år gammel jente blir funnet brutalt drept på øya, med guttens navn skrevet i blodet, blir han tilkalt for å le-de etterforskningen.

Sammen går Mia og Munch løs på en sak som å viser seg å være mer intrikat enn noen kunne forestille seg.

 

 

 

666 av Tom Egeland

Terningkast

Meg om boka:

Forlaget om boka:

 

Årets påskekrim – 13 kriminalnoveller fra spenningens mestere

Terningkast 4

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/arets-paskekrim-13-kriminalnoveller-fra-spenningens-mestere.html

Forlaget om boka:

KRIMNOVELLESAMLING FRA SPENNINGENS MESTERE
Vi har samlet våre tretten beste kriminalforfattere i denne spesialutgaven. Her får du nyskrevne, grøssende gode noveller fra Karin Fossum, Jens Lapidus, Knut Nærum og John Ajvide Lindqvist, historiens første novelle med K2 og Patricia i hovedrollene av Hans Olav Lahlum og sitrende spenningshistorier fra Chris Tvedt, Tom Egeland, Gunnar Staalesen, Gert Nygårdshaug, Kjell Ola Dahl, Torkil Damhaug, Tor Edvin Dahl og Fredrik Skagen.

 

 

Ulv ulv av Elin Viktoria Unstad

 

Terningkast 5+

Min omtale av boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/ulv-ulv-av-elin-viktoria-unstad.html

Forlaget om boka:

INGEN ADGANG! Varg bryr seg ikke om skiltet ved det falleferdige huset og sniker seg inn i hagen. Han er nødt til å imponere de kuleste i klassen. Men en gammel mann har flyttet inn, og han truer Varg. Truslene gir Varg så mye oppmerksomhet at han bare må finne på enda mer. Bare en ting til, liksom. Så begynner mannen å gjøre alvor av truslene, og Varg skjønner at han er i fare. Livsfare.

 

 

 

666 av Tom Egeland

 

Terningkast 6

Meg om boka:

https://henningbokhylle.blogg.no/666-av-tom-egeland.html

Forlaget om boka:

Ved å vise Bjørn Beltø nærgående stalkerbilder av datteren Angelina i London, truer religiøse ekstremister ham til å oppspore originalmanuskriptet til den bibelske Johannes’ åpenbaring. Hvis manuskriptet i det hele tatt finnes. I jakten møter Bjørn en amerikansk tv-evangelist, gamle esoteriske selskaper og amerikanske etterretningstjenester. Religiøse fundamentalister ønsker å innfri Guds løfte om Jesu annet komme. Da må de klare å utløse den bibelske dommedag. En motvillig og usikker Beltø må forsøke å avsløre terroristenes redselsfulle plan – og stanse dem før det er for sent.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg