Bjørn Bottolvs “Dorthea Bjørk”

Bjørn Bottolvs “Dorthea Bjørk”

 

Forlaget om boka:

 

Dorthea Bjørk er en middelaldrende kvinne. Handlingen foregår i Oslo, i nåtid, med en dramatisk hendelse under en snøstorm på fjellet som bakteppe. Dorthea har en litt annen innfallsvinkel på verden enn de fleste av oss og leseren vil raskt føle ubehaget ved å bli trukket inn i hennes bisarre tankegang. Dorthea Bjørks mørke sider kommer stadig mer til syne, noe som ikke minst overrasker henne selv, selv om hun etter hvert erkjenner dem.
Sønnen hennes forsvinner, hun hun foretar seg besynderlige handlinger mens hun desperat leter etter han. Hun opplever å bli sveket av ektemann og venninne, men utvikler til gjengjeld et besynderlige forhold til sønnens kamerat.
En misforståelse får fatale følger da hennes venninne uventet dukker opp hjemme hos henne, og etter enda en dramatisk hendelse en natt ved Monolitten i Frognerparken, som får store konsekvenser for Dorthea, er det som om hun forsoner seg med sin skjebne. Nå har hun ikke lenger mer å miste …

 

Om forfatteren:

Bottolvs (f. 1946) debuterte i 1995 med barneboken Tom Mowgli Johansen. Han har senere skrevet en serie kriminalromaner som utspiller seg på Majorstua politistasjon, hvor forfatteren selv har arbeidet.

 

Meg om boka:

 

Bjørn Bottolvs har totalt gitt 14 bøker inkludert denne. «Dorthea Bjørk» er en krim med psykologiske trekk.

Handlingen i boka foregår i Oslo i nåtid, men en dramatisk hendelse under en snøstorm på fjellet er et bakteppe for historien. Dorthea Bjørk er bokas hovedperson og fortellerstemme. Hun har en litt annen innfallsvinkel på livet enn de fleste av oss og handler deretter. Hennes mørke sider kommer tydeligere og tydeligere frem utover i boka og noe som til og med overrasker Dorthea selv.
Når sønnen hennes forsvinner, foretar hun seg besynderlige handlinger mens hun desperat leter etter han. Hun har i tillegg blitt sveket av både ektemannen og bestevenninnen.
Hun utvikler et usunt forhold til sønnens bestekamerat, som var sammen sønnen da han forsvant. Venninnen dukker uventet opp på døra hennes, og en misforståelse får en fatal utgang.
En stund etterpå oppstår en dramatisk hendelse en natt ved Monolitten i Frognerparken. Denne hendelsen får store konsekvenser for Dorthea, men hun forsoner med sin skjebne og innser at hun ikke har mer å miste.

Boka har passe lange kapitler, med levende karakterer som vi blir godt kjent med. Steder og miljø blir beskrevet i passe mengde og språket er bra.
Vi følger historien i nåtid, samtidig som vi får tilbakeblikk som er med på å både bygge opp historien og drive den fremover.
Dorthea er ikke helt som andre mennesker og lever i utenforskap på grunn av det. Historien kryper under huden på leseren mens handlingen bygges sakte opp. Det er en mørk og trist historie vi får ta del i, og lenge trodde jeg at jeg visste hvordan den ville ende, men var det så sikkert?
Dorthea er en spennende karakter, forfatteren fremstiller henne varsomt, og gir oss et fint innblikk i hvordan en person, som ikke er helt skrudd sammen som oss vanlige, handler. Jeg mistenker at han kan ha møtt opptil flere slike gjennom sin jobb som politi. Spenningen ligger i karakterene og deres handlinger, ikke i selve politietterforskningen som det var ganske lite av, og forfatteren er dyktig i sin beskrivelse av menneskeskjebner. Jeg likte romanen godt, og synes den ble bedre og bedre, jo lenger jeg leste. Jeg må også innrømme at slutten overasket meg.

Dette er en litt annerledes krim, og jeg hadde en fin lesestund, selv om det var trist, dyster og mørk lesing. Jeg ser gjerne flere bøker fra Bjørn Bottolvs i samme gate som denne. Det er absolutt en bok jeg gjerne anbefaler videre.

 

Fakta:

 

Forfatter: Bjørn Bottolvs
Tittel: Dorthea Bjørk
Forlag: Liv Forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger:

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget

 

Terningkast 5-

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg