Julemysteriet på sjøfryd eldresenter – Sjøfryds første av Lene Lauritsen Kjølner.

Julemysteriet på sjøfryd eldresenter – Sjøfryds første
av Lene Lauritsen Kjølner.

 

Den tidligere flyvertinnen Kitty jobber på nydelige Sjøfryd, et eldresenter bebodd av en gjeng originale eldre, trivelige ansatte og hjelpsomme gjengangere.
Julen nærmer seg med stormskritt, og storm er det også den natten stakkars Teddy faller ned i bølgene.
Noe muffens må det være med dødsfallet. Det mener iallfall selvoppnevnte Sjøfryds Snushaner, som setter seg fore å oppklare det mulige drapet.
Kitty, som på hjemmebane mater fisken Wanda, vil også finne ut hvem som rappet Colins elskede koi-er og lurer på om han mekker på lekre Jaguarer eller noe annet smekkert.
Og er råkjekke Ron, lavendeldyrker i Grasse og godhjertet flyktninghjelper, for god til å være sann?
Ting tyder på mye, men alt faller kanskje på plass når julen kommer, med et sammensurium av snushaner, gamere, norske kaker, islandsk hai, noe vakkert og noe britisk.

 

Om forfatteren:

 

Lene Lauritsen Kjølner (f. 1962) er en norsk forfatter som stort sett skriver i sjangeren feelgood- og hyggekrim. Hun stiftet i 2020 Fagervik forlag, oppkalt etter stedet der hun bor. Lene har bakgrunn fra reiseliv og flyselskap, i tillegg til to perioder som folkevalgt i Tønsbergs lokalpolitikk og fylkespolitikken i Vestfold.

 

Meg om boka:

 

Julen nærmer seg med stormskritt. Nok en gang er Forfatteren ute med ei bok som kan leses som en julekalender med 24 kapitler. Denne gangen er det en julefeelgood krim hun er ute med, og handlingen er lagt til Sjøfryds eldresenter. Dette er første boka i en ny serie

 

Sjøfryd eldresenter ligger ytterst ute på en klippe. Her kan det være både værhardt og vakkert. Julen nærmer seg for både ansatte og beboere på eldresenteret, og det som hører med av juleforberedelser. De har også en julekalender som inneholder en aktivitet hver dag. Det er en stormfull natt den natten Teddy faller utenfor klippen. Det er noe muffins med dødsfallet. Da bestemmer ansatte og beboere seg for å starte Sjøfryds snushanser for oppklare det mystiske dødsfallet. Sjøfryds snushanser består av en variert og fargerik bukett.

 

Kitty som jobber på sjøfryd er tidligere flyvertinne, slank og flott, hun bor med britiske Colin. Her mater Kitty haien Wanda, som er deprimert. En dag forsvinner de dyre og sjeldne røde koiene til Colin. Kitty vil til bunns i forsvinningen. Ukene før jul er Colin veldig opptatt med noe. Hva er det han har på gang?

 

Lea som er eldresenteres bestyrer er hodestups forelsket i Rom som hun kun har møtt på nett. De chatter ivrig med hverandre daglig. Ron er lavendel dyrker i Grasse, og brenner for å hjelpe Ukrainske flyktninger. Dette virker for godt til være sant. Her trår Sjøfryds snushanser til for å finne ut om han er virkelig. Det er mye som skjer av mysterier og juleforberedelser på sjøfryd ukene før jul. Kommer de i havn med alt i tide?

 

Sjøfryd har tidligere huset en skipsreder og en gammel dame som har bodd her tidligere som nå går igjen. De bivåner dramaet som foregår på eldresenteret.

 

Boka har noe lange kapitler. Språket er lett og ledig. Historien flyter bra fremover. Vi blir bra kjent med miljø, plasser og personer. Karakterene er bra og varierte og passer fint inn i historien vi tar del i. En kan ikke unngå å bli sjarmert av denne herlige gjengen her, og ikke minst glad i dem. Handlingen foregår for det meste på eldresenteret, men noen avstikkere blir det. Handlingen er lineær.

 

Nok ei bok fra denne forfatteren er lest. Jeg hadde nok ei fin lesestund. Latteren var aldri langt unna. Her får du alle indigrensene som hun er så kjent for i de andre seriene hun har gitt ut tidligere. Vi møter også igjen karakterer fra andre serier hun har skrevet. En trenger ikke ha lest de for å lese denne, men en liten fordel er det. Det går ikke så mye utover leseopplevelsen synes jeg. Her er det både spenning, humor, ironi og en dose kjærlighet. Sterke kvinner som hun er kjent for er ikke noe unntak i denne boka her heller. Boka begynner noe treigt da vi blir presentert, og kjent med en del personer, etter dette blir det mer fremdrift boka. Jeg synes krimdelen av boka kom noe i bakgrunnen for kos og juleforberedelser. Det kunne det vært litt mer krim for min del. Utenom dette så hadde jeg en fin lesestund i Lenes feelgood univers. Jeg blir som vanlig i godt humør etter å ha lest hennes bøker. En lykkepille i førjuls stria. Jeg er ikke den som leser noe særlig av julebøker, men denne likte jeg, og kjente julestemningen komme snikende. Jeg ser frem til neste møte med gjengen på Sjøfryd med alt som må gjøres av forberedelser til jul er denne boka perfekt med sine 24 kapitler. Klarer du å lese et kapitel hver dag? Har du likt Torsdagsmordklubben og Sofienbergmysteriet ? Da er dette ei bok for deg. Les boka og kom i julestemning. Ei herlig og morsom julebok som vil passe til de fleste lesere.

 

Fakta:

 

Tittel: Julemysteriet på sjøfryd eldresenter – Sjøfryds første
Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner.
Forlag: Fagervik Forlag
Utgitt: 2023
Sjanger: Feelgood krim

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

 

Terningkast 5-

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg