Krigseiler og tidsvitne: med Gunnar Knudsen tilbake til Omaha Beach og D-dagen av Oddvar Schjølberg

Krigseiler og tidsvitne: med Gunnar Knudsen tilbake til Omaha Beach og D-dagen av Oddvar Schjølberg

 

Forlaget om boka:

 

Gunnar Knudsen dro som 19-åring til sjøs i 1939. Båtene han seilte med, ble bombet og torpedert, og det var heller ingen selvfølge at han skulle overleve D-dagen, invasjonen i Normadie i 1944. Helt til 1956 reiste han som sjømann, men først i de senere årene har han fortalt om opplevelsene sine.

 

Om forfatteren:

 

Oddvar Schjølberg (født 5. juli 1948 i Larvik) er en norsk forfatter og journalist som nå er bosatt i Helgeroa. Han tok grafisk utdannelse i 1966 og jobbet flere år i et trykkeri. Han debuterte som forfatter hos Lunde forlag med boka Krigsseiler og tidsvitne i 2005. Senere har det blitt en rekke bøker, de fleste med krigen som bakteppe.

 

Meg om boka:

 

Jeg har lest en rekke bøker fra denne forfatteren. Endelig har jeg fått lyttet til hans debut bok. Den er innlest av Per Kristian Tovsrud. En innleser helt på det jevne synes jeg. Men jeg likte tross alt historien i boka.

 

I boka følger vi krigseiler Gunnar Knudsen fra Larvik. Han reiste til sjøs 19 år gammel i 1939 og ingen trodde det skulle ta hele syv år før han kom hjem igjen. Det er en sterk historie vi tar del i. Han så mange skip ble senket. Båten han var på ble også torpodert, men han kom fra det med livet i behold. Det var ingen selvfølge at han eller andre krigsseilere skulle komme hjem i live. Et av de sterkeste kapittelene i Gunnar liv var når han var med på D-dagen i Normandie i 1944, som har satt dype spor i han. Han var sjømann i mange år etter krigen til han gikk i land i 1956. Det tok sin tid før han fortalte sin historie. Han var en aktiv reiseleder i Aktive Fredsreiser, og hva med på over 70 turer for de. Noe annet som også ble viktig for han å fortelle i ettertid er på å fortelle hva menneskefiendtlige ideologier kan føre til. Han ønsker å rope et varsko mot gryende nynazisme og menneskeforakt.

 

Boka har passe lange handlingsmetta kapitler. Språket er lett og har bra fremdrift.

 

Jeg har nok en gang fått en god historie fra forfatteren om krigseilerenes dramatiske liv til sjøs under krigen. Det har ikke vært lett for de som seilte ute og gikk med nervene i helspenn 25/7 i frykt for at båten deres skal bli senket. Så all ære til forfatteren som har talt krigseilerenes sak og delt deres historier. Noen klarte seg bedre enn andre i ettertid. Detter er ei kort bok, med en sterk historie. Det går ikke ann å sette ord på hvordan de må ha hatt det. Hadde selv en morfar som seilte ute og ble senket. Heldigvis kom han hjem med livet i behold. Han var en av de som aldri fortalte om livet til sjøs. Han klarte seg i grunnen bra. Så derfor synes jeg det er lærerikt og interessant å lese forfatterens bøker om krigsseilerne. Det gjør at jeg kan sette meg inn i hvordan morfar hadde det. Er du intrisert i krigshistorie og krigseilerenes, så anbefaler jeg både denne og de andre bøkene til forfatteren. De er enkle og lettleste så de vil passe fint til de fleste. Et fint julegave tips til den historie intriserte leseren. Jeg anbefaler boka videre.

 

Fakta:

 

Tiltel: Krigseiler og tidsvitne: med Gunnar Knudsen tilbake til Omaha Beach og D-dagen av
Forfatter: Oddvar Schjølberg
Forlag: Lund
Utgitt: 2005
Sjanger: Sakprosa
Innleser: Per Kristian Tovsrud
Spilletid: 3t15m

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 4

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg