Agnes L. Matre “Uvigslet jord”

Agnes L Matre “Uvigslet jord”

 

Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda.

 

Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.

 

Om forfatteren

 

Agnes Lovise Matre (f.1966) er adjunkt og forfatter fra Haugesund.

Hun har siden debuten «Stryk meg over håret» som kom i 2012, gitt ut fire romaner. Hennes første kriminalroman, Skinnet bedrar, kom ut på Gyldendal i 2017. Boka er den første i serien om lensmann Bengt Alvsaker.

Matre jobber i dag som lærer i Haugesund, tidligere har hun arbeidet som frilansjournalist. Hun er medlem av Den norske Forfatterforening, og var også med i interimstyret som startet Forfatterforbundet. I 2020 ble Matre tildelt Sølvkniven for romanen «Iskald.»

 

Denne boken har jeg ventet på, og endelig er den her! Siden jeg har likt Matres tidligere bøker veldig godt, så jeg virkelig fram til å lese denne.

Romanen starter med at det blir funnet noen beinrester under hagearbeid. De viser seg å tilhøre en tenåring som forsvant for 30 år siden. Det fører t en intens etterforskning for lensmann Bengt Alvsaker, der han virkelig må grave dypt i bygdas ugjerninger og fordommer for å finne løsningen. Det blir fort veldig nært for Bengt og folka hans i politiet, og idylliske Øystese virker med et ikke fullt så idyllisk lengre …

 

Nok en gang tar Matre opp et vanskelig tema. Hun skriver om det å være ung homofil på bygda. Det er ikke lett å være annerledes i ei lita bygd, og her får vi se hvordan bygdetrollet behandler dem, i ei bygd der alle vet alt om alle. Den idylliske bygda viser seg å ha mange mørke hemmeligheter.

Vi følger to historier i boka. En som skjer i nåtid, og en om det som hendte for tretti år siden.

 

Matre skriver så bra at en føler at er til stede i boka underveis. Boka har korte kapitler, og de avsluttes slik at du bare vil lese videre. Tema hun tar opp, behandler hun med respekt og verdighet. Forfatteren holdt meg på pinebenken til siste side, med en slutt jeg ikke hadde sett komme. Her er det ulidelig spenning fra start til slutt! Dette er hennes beste bok til nå, på alle måter, og jeg var ganske satt ut etter at boka var ferdig lest.  

 

Har du ikke lest forfatterens bøker tidligere romaner, anbefaler jeg sterkt at du begynner med “Kledd naken.”  Selv om alle romanene hennes er avsluttende, så skjer det såpass mye med persongalleriet i bøkene, at det er best å lese dem kronologisk.

 

Denne boka kan dere bare glede dere, selv var jeg helt oppslukt under lesingen og skulle ønske at romanen var enda lenger. Jeg funderte på hvem gjerningspersonen kunne være og holdt til tider pusten av spenning. Sett av tid når du leser den, for denne blir garantert slukt!

 

Agnes skriver bøker helt etter min smak, og dette var en av årets beste leseopplevelser til nå. Jeg venter allerede spent på neste bok i serien!

Andre om boka:https://tinesundal.blogspot.com/2021/04/uvigslet-jord-av-agnes-lovise-matre.html?showComment=1619796340147&m=1#c5046069597104821584

https://bokbloggeir.com/2020/09/29/et-minefelt-av-sma-detaljer/

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/05/uvigslet-jord-av-agnes-lovise-matre.html?showComment=1620145541572&m=1#c7216119210910910032

Fakta:

 

Forfatter: Agnes Matre

Tittel: Uvigslet jord

Forlag: Gyldendal

Utgivelsesår: 2021

Format: E-bok

Sjanger: Krim

Serie: 3

 

Boka er fra egen bokhylle

 

Terningkast: 6

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg