Kleptokratiet av Espen Skjerven

Kleptokratiet av Espen Skjerven

 

Forlaget om boka:

 

«Den norske miljø- og menneskerettighetsforkjemperen Sofie Christensen er fast bestemt på å avdekke konsekvensene av oljevirksomheten til et norskeid selskap i regnskogen i Den demokratiske republikken Kongo. Samtidig ber en avhopper fra en beryktet opprørsgruppe Christensens svenske kollega, Anna Hagberg, om hjelp til å finne sønnene hans. Kort tid senere blir kvinnene angrepet i leiligheten deres i Kinshasa. Avhopperen og en fremmed mann blir drept. Kvinnene blir arrestert for drap. Politioverbetjent Tom Grayston og makkeren Chris Møller i Kripos får i oppdrag å reise til Kongo for å undersøke saken. Det blir starten på en sak de aldri kommer til å glemme. “Kleptokratiet” er en spenningsroman med internasjonal kriminalitet som tema. Det er den tredje romanen i serien om politimannen Tom Grayston

 

Om forfatteren:

 

Espen Skjerven (f. 1974) er født og oppvokst i Oslo og bor i Sandnes med ektefelle og to barn. Han ble utdannet jurist i Oslo i 2000, og tok en mastergrad ved University of London i 2001. Deretter har han flere års erfaring som påtalejurist i saker om datakrim, økokrim og internasjonale forbrytelser ved ØKOKRIM og Kripos, og som forretningsadvokat/prosedyreadvokat i Oslo.

I 2013 ble han utnevnt som tingrettsdommer og arbeider full tid i Sør-Rogaland tingrett. Her kommer han tett på samfunnet i alle typer saker. Han har til nå gitt ut tre bøker om Tom Grayston

 

Meg om boka:

 

Espen Skjerven er en lokal forfatter jeg har fulgt siden han debuterte med boka <Slakt> og så kom oppfølgeren <Blod er tykkere enn vann>. Nå er han aktuell med <Kleptokratiet>.
Alle de tre bøkene har underliggende alvorlige temaer, og Tom Grayston er hovedperson i alle, men bøkene hans er vidt forskjellige i innhold og tempo varierer fra spenning til mer dempet. Jeg likte de to første, så jeg var spent på å lese denne.

Handlingen starter i Kongo i Afrika. Sofie og Anna er to damer som jobber med menneskerettigheter i landet. En avhopper fra en beryktet opprørsgruppe spør dem om hjelp til å finne sin sønn. Kort tid etter blir de angrepet i leiligheten sin. Avhopperen og en fremmed person blir drept og kvinnene blir arrestert.
Politiførstebetjent Tom Grayston og makkeren Chris Møller i Kripos blir satt på saken. De reiser til Kongo for å finne ut hva som har skjedd. Det utvikler seg til en sak de aldri vil glemme, og som blir mye større en den så ut til i starten.

Boka har passe lange, handlingsmettede kapitler og cliffhangere. Språket er bra og direkte. Det er få karakterer å holde styr på, og de framstår realistiske. Vi blir godt kjent med Kongo på godt og vondt, og passe kjent med plasser og miljø, uten at det ødelegger fremdriften i boka.
Handlingen veksler mellom Stavanger, Oslo og Kongo. Handlingen er lineær.
Spenningen og dramatikken stiger utover i boka, det blir liten tid til pustepauser. Vi vet hvordan det vil ende, noe jeg ikke alltid er like glad i, men her fungerte det.

Historien er veldig handlingsmettet, og det underliggende temaet i boka er høyst dagsaktuelt. Et oljeselskap drar inn i regnskogen for å lete etter olje og statsledere utnytter landets ressurser til egen vinning. Boka er realistisk og troverdig på alle måter, noe etterordet i boka også forteller oss.
Tittelen forteller oss hva romanen handler om, det er knapt nødvendig å lese baksideteksten. Forfatteren bruker sin erfaring fra yrkeslivet til å skape et realistiske og troverdige univers, iblandet en dash fiksjon.

Skjervens tre bøker er vidt forskjellige, men vil treffe de fleste krimlesere. Denne siste romanen vil nok også treffe de som vanligvis ikke leser krim.
Jeg har nok en gang latt meg underholde med forfatteren sine bøker. I tillegg til å være spennende, setter den også følelser i sving. Allerede da jeg leste den første boken til Skjerven skjønte jeg at dette var en forfatter vi ville få høre mye om framover, og han har hatt en fin utvikling. Han har fått mange gode omtaler og det er kjekt å se at stadig flere oppdager bøkene hans. Espen Skjerven fortjener i aller høyeste grad flere lesere!
«Kleptokratiet» er en kvalitetskrim som er fult på høyde med de mer kjente som skriver krim.

For å gjenta meg selv: Beveg dere bort fra bestselgerlista, og dere vil finne gull! Jeg anbefaler mer enn gjerne denne boka videre.

 

Tine Sundal har og lest og likt boka. Les gjerne hennes anmeldelse:

https://tinesundal.blogspot.com/2022/09/kleptokratiet-av-espen-skjerven.html?m=1

 

Mine omtaler av de to første bøkene i serien:

https://henningbokhylle.blogg.no/espen-skjerven-blod-er-tykkere-enn-vann.html

https://henningbokhylle.blogg.no/solid-debut-krim-fra-stavanger.html

 

Litt fun facts: Tom Grayston er oppkalt etter naboen til forfatteren fordi han syntes det var et kult etternavn.

 

Fakta:

 

Forfatter: Espen Skjerven
Tittel: Kleptokratiet
Forlag: Liv forlag
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Krim
Serie: 3

 

Boka er mottatt som pdf-fil av forlaget.

 

Terningkast 6

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg