Nino Haratischwili “Det åttende livet”

Nino Haratischwili “Det åttende livet”

 

Ved begynnelsen av det tjuende århundret, i utkanten av Det russiske imperiet, slår en georgisk familie seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokoladeoppskrift. Stasia lærer den av faren sin, og tar den med seg til både St. Petersburg og Tbilisi. Hennes unge ektemann befinner seg i hjertet av Den russiske revolusjon.

 

Etter Sovjetunionens oppløsning herjer borgerkrigen i Georgia, og familien er blitt spredt. Kitty, Stasias datter, har flyktet til London, mens oldebarnet Nitsa har flyttet til Berlin.

Til niesen Brilka forteller Nitsa familiens historie, og skaper med det en episk slektskrønike som utfolder seg gjennom hele «det røde århundret».

 

Det åttende livet er en reise gjennom et Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier. Og en sjokoladeoppskrift som viser seg å bære med seg både ekstase og fortapelse.

 

Om forfatteren:

 

Nino Haratischwili er født Tbilisi i Georgia i 1983, bor i Tyskland og skriver på både georgisk og tysk. Hun er forfatter, dramatiker og teaterregissør. Det åttende livet lå lenge på bestselgerlistene og ble tildelt flere priser da den kom ut i Tyskland i 2014. Romanen ble også langlistet til International Booker Prize. Den er under utgivelse i en rekke land.

 

Meg om boka:

 

Mye er skrevet om denne boka fra før, så dette blir ikke noen lang anmeldelse. Dette er litt av en murstein med sine 1152 sider, en slektkrønike som strekker seg gjennom hundre år, til begynnelsen av 20 århundre, og en hemmelig sjokolade oppskrift som det muligens hviler en forbannelse over …

Vi følger seks generasjoner gjennom kjærlighet, krig og maktkamper.

Handlingen er fiktiv, men den fremstår likevel både som realistisk og dagsaktuell med tanke på det som skjer i Ukraina nå. At jeg ikke har fått lest den før nå, var derfor helt greit, krigens bakteppe er med på å forsterke lese-opplevelsen.

Vi følger familien gjennom generasjonene, fra Stasia og hennes halvsøster Kristine, til Stasias barn Kostja og Kitty, deretter barnebarnet Elene, oldebarna Daria og Nitsa og til slutt Brilka, som fortellingen er stilet til.

Historien er fortalt gjennom kvinner fra de ulike tidsepoker, men vi møter også historiske personer som Stalin i boka. Boka gir et spennende innblikk i Sovjet, Georgia og forskjell mellom øst/vest det siste århundre. Vi blir veldig godt kjent med personene i boka, samt miljø og plasser. Boka har et godt språk, og er mesterlig oversatt av Ute Neumann. Boka har et historisk sus over seg, og selv om dette er en meget tykk bok, så føltes det ikke sånn. Dette var en historisk roman etter min smak, og jeg slet til tider med å legge boka fra meg. Selv om det finnes noen dødpunkter utover i boka, var det en storslått leseopplevelse. Dette er en av de beste romaner jeg har lest de siste årene, og jeg forstår godt at den har fått mange goder anmeldelser. Dette er en bok som setter følelser i sving hos leseren. Jeg anbefaler den sterkt videre og gir den full pott på terningen.

 

Jeg valgte å både lese og lytte til boka. Den er god i begge formater og fint innlest av Sarah MacDonald Berge.

 

Fakta:

 

Forfatter: Nino Haratischwili

Tittel: Det åttende livet

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2021

Sjanger: Roman

Oversatt av: Ute Neumann

 

Boka er mottatt som e-bok og lydbok format av forlaget

 

Terningkast 6

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg