Krigseiler av Oscar Anderson og Roger Albrigtsen (red)

Krigseiler av Oscar Anderson og Roger Albrigtsen (red)

 

Forlaget om boka:

 

102 år gamle Oscar Anton Taumer Anderson ble i august 2023 kjent i media som krigsseileren i fare for å havne i campingvogn på grunn av kostnadene for sykehjemsplassen hans i Storbritannia. Et historisk og enstemmig stortingsvedtak om å sikre våre få gjenlevende krigsseilere i utlandet en verdig alderdom kom endelig på plass den 9. april 2024. I denne boken forteller han om oppveksten på Tjøme, krigsseilas, hvalfangst og livet selv. Dette er en åpen og ærlig beretning om en vanlig mann med uvanlige opplevelser. Oscar Anderson var en av våre sjøfolk i seilas med livet som innsats under hele krigen.

 

Om forfatteren:

 

Oscar Anton Taumer Anderson (Født 1921) er bosatt i England, men født og oppvokst på Tjøme i Noreg. Biografien «Krigsseiler» som kom ut i 2024, er hans debutbok i ein alder av 102 år. Oscar en av våres siste gjenlevende krigsseilere.

 

Roger Albrigtsen (Født 1971) fra Evenes i Nordland. Bor nå i Porsanger, Finnmark. Han har skrevet en rekke bøker fra krigen.

 

Meg om boka:

 

Oscar Anderson er av de siste norske gjenlevende krigsseilere. Han er nok trolig den eldste forfatteren som debuterer med bok i en alder av 102 år. I år fyller han hele 103 år. Dette er hans memoarer fra barndommen, krigsåra og frem til i dag. Med god hjelp fra redaktør Roger Albrigtsen til å fylle ut historien om han. Roger har i tillegg til å bearbeide Oscars memoarer hatt samtaler med han og kona hans June. Resultatet av det er boka du nå leser om.

 

Boka starter med forord av forfatter Tania Michelet, dattera til Jon Michelet som også har skrevet bøker om krigsseilerne og kjempet for deres sak. Her handler det om krigsseilere og Oscars kamp for å sykehjemsplass, som han ikke hadde råd til. Deretter får vi Oscars ord om barndommen på Tjøme, og hans anstrengte forhold til faren. Så følger vi han som førstereisgutt på sjøen som femtenåring. Videre får vi høre om årene han seilte ute under krigen. Til sist får vi høre om årene etter krigen og frem til han slo seg til ro i Storbritannia. Boken inneholder også et kapittel om Tjøme under krigen ført i pennen av militærhistoriker Tormod Christiansen. På slutten av boka har redaktør Roger Albrigtsen ordet og forteller.

 

Boka har korte kapitler. Det er i tillegg bilder fra båter og andre relevante ting i kapitlene. Historien har bra fremdrift. Den er skrevet i jeg-form.

 

Etter å ha lest nok ei bok om våre kjære krigsseilere, disse var en av de viktigste årsakene til at krigen tok slutt, har vi har fått oppleve fred. De norske sjøfolkenes bidrag under krigen var av enorm betydning. Nok en gang tar vi del i en sterk historie.

 

Utrolig interessant å høre Oscar fortelle med hans egne ord om opplevelser som har preget han før, under og etter krigen. Selv om Oscar hadde sine ting er han en meget rettferdig person, noe han setter høyt.

 

I denne omtalen kunne jeg fortalt mye rundt ting fra boka, men det sparer jeg til leseren.

 

Det er sterkt nok en gang å høre om den urett Oscar og andre krigsseilere ble utsatt for etter krigen av den norske stat. Heldigvis, men altfor seint fikk de sin oppreisning. Det er viktig at historiene til Oscar og andre blir bevart for ettertiden.

 

Er du historie-interessert er dette ei perfekt bok for deg. Den er lettlest uten for mye historiske fakta slik mange sakprosabøker kan inneholde. Her får vi allikevel godt innblikk i hvordan sjøfolkene hadde det.

 

Jeg tror også mange ungdommer med interesse for historie kan lære noe av å lese denne boken.

 

Min morfar seilte ute under krigen og ble torpedert to ganger. Han greite seg bra, men han var også en av de som aldri fortalte. Dette gjør litteratur om krigsseilerne veldig lærerik for meg, det å forstå hvordan morfar hadde det og se årsaker til at han ikke fortalte.

 

Noe jeg liker med bøkene Roger Albrigtsen har skrevet (og i dette tilfelle redigert) er at disse er lettleste og lærerike. Bøkene kan leses av de aller fleste. Jeg anbefaler boka Krigsseiler videre. Ei sterk og lærerik bok. Perfekt for de historie-interesserte.

 

EVIG HEDER OG ÆRE.

 

Fakta:

 

Tilttel: Krigseiler
Forfattere: Oscar Anderson & Roger Albrigtsen (red.)
Forlag: Kristiansen forlag
Utgitt: 2024
Sjanger: Biografi/Dokumentar

 

Boka er et lesereksemplar fra forlaget i pdf-fil format

 

Terningkast 4

 

1 kommentar
  1. A rich tapestry of a lived life woven intricately into written form. The book encapsulates the story of the harsh realities of wartime and the choices made by those who lived through it. A social history of some measure as it informs our understanding of the human condition.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg