Tidsvitner – fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen Av Jakob Lothe, Anette Storeide

Tidsvitner – fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen
Av Jakob Lothe, Anette Storeide

 

Fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen
I Tidsvitner møter du åtte norske menn som alle har opplevd nazistenes fangeleirer på kroppen. I ung alder ble de – enten på grunn av sin motstand mot nazistene, sin “rase” eller som hevn – arrestert og sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen og konsentrasjons- og tilintetgjøringsleiren Auschwitz. Der ble de ofre for nazistenes brutalitet, og samtidig vitner til det utstrakte massemordet på mennesker som nazistene definerte som “uverdige” og “mindreverdige”. Hvordan kan mennesker leve videre etter å ha vært vitne til en slik ondskap? Hvordan kan man formidle en slik opplevelse, som er vanskelig å forstå og like vanskelig å fortelle om? Disse mennene har overlevd fangenskapet og de har levd med minnene. I denne boken vitner de om sine dramatiske opplevelser og deler sine framtidshåp. Tidsvitner er et testamente om det som skjedde og om det som aldri må skje igjen.

 

Om forfatterene:

 

Anette H. Storeide (f. 1976) er førsteamanuensis i europeisk kulturhistorie ved NTNU.

Hun har doktorgrad i germanistikk, og har tidligere gitt ut Tidsvitner med Jakob Lothe (2006) og Arven etter Hitler (2010).

 

Jakob Lothe er professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo. I tillegg til ei rekke bøker på engelsk har han på norsk utgitt bl.a. Joseph Conrad (2002), Fiksjon og film. Narrativ teori og analyse (2. utg. 2003), Tidsvitner. Fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen (red. med Anette H. Storeide, 2006), Litteraturvitenskapelig leksikon (med Christian Refsum og Unni Solberg, 2. utg. 2007), Titanic. Historie, myte, litteratur og film (med Per Kristian Sebak, 2012) og Kvinnelige tidsvitner. Fortellinger fra Holocaust (red. 2013). Han er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og leiar av Akademiets menneskerettskomité

 

Meg om boka:

 

Innimellom bøker jeg leser, så blir det tid til lydbøker også. Lydbøker er perfekt når en gjør noe. Det er ikke alle lydbøker jeg blogger om. Denne gangen falt valget på denne lydboka her. Jeg er veldig intrisert i å lese eller lytte til historier fra andre verdenskrig.

 

Her er det åtte norske mannlige tidsvitner som forteller sine historier fra Auschwitz og Sachsenhausen. Det er viktig å bevare disse historiene for ettertiden, og i tillegg når det er mindre og mindre gjenlevende tidsvitner. De kom til disse leirene på forskjellige tidspunkter. De har også ulike grunner til at de ble arrestert og havnet her. De var også innom norske fangeleirer før de havnet her. De fikk virkelig kjenne på kroppen nazistenes brutalitet under oppholdet i leiren gjorde med dem. De ble i tillegg vitne til utstrakt massemord på mennesker nazistene ville utrydde. De ble definert som “uverdige” og “mindreverdige” hvordan klarte de som overlevde det harde livet i leirene seg videre i livet? De har måttet leve med minnene resten av livet, noe som preget mange av dem resten av livet. Så derfor er det viktig at de har fortalt sine historier. Det kunne vært så mange flere med i boka, men nå falt valget på disse åtte personene.

 

Boka starter med litt historie om leirene Auschwitz og Sachsenhausen, så forteller tidsvitnene sine historier. Det er tildels sterke og gripende historier vi får høre. Ekstra sterkt inntrykk var historien fra Telavåg og hvordan de ble behandlet. De som kom fra Telavåg ble brutalt behandlet i disse leirene her. Her settes følelser i sving når en lytter til det de opplevde.

 

Jeg hadde ei fin lyttestund med denne boka her, tross innholdet. Det er veldig lærerikt og interessant å høre disse historiene om hvordan de hadde det i disse brutale leirene. Boka ble lyttet til i hver ledige stund. Jeg liker godt å høre historier fortslt av tidsvitner. Her er det deres egne historier vi hører. De har blitt til denne boka etter samtaler med forfatterene. Siden det er gått noen tiår siden de opplevde dette, så er de fortalt etter hukommelsen. Så noe kan være fortrengt og glemt. Dette er noe som aldri må skje igjen. Innleser av boka er Anders Ribu. Jeg synes han passer perfekt til denne boka her. Boka har et lett språk og flyter fint fremover. Er du interessert i krigshistorie er denne enkle boka er fint alternativ. Noe krigslitratur kan fort bli for tungt synes jeg. Denne boka her anbefaler jeg sterkt videre

 

Fakta:

 

Tittel: Tidsvitner – fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen
Forfattere: Jakob Lothe, Anette Storeide
Forlag: Lydbok Forlaget
Utgitt: 2007
Spilletid: 5t37m
Innleser: Anders Ribu
Sjanger: Sakprosa

 

Boka er lånt på biblioteket

 

Terningkast 5

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg