Oddvar Schjølberg “Krigsseilernes barn”

Oddvar Schjølberg “Krigsseilernes barn”

 

Forlaget om boka:

 

Krigsseilerens barn er en glemt og lite kjent gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne fikk disse barna en oppvekst under svært varierende vilkår. I likhet med sine fedre opplevde flere av dem hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. Heldigvis hadde noen av barna en flott og stabil barndom, men krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, og de tumlet med spørsmål som barn ikke skal slite med.

 

Om forfatteren:

 

Oddvar Schjølberg har skrevet en rekke bøker fra 2. verdenskrig. Dette er fjerde boka om krigsseilerne, og jeg har lest alle fire bøkene. I disse bøkene har han tatt for seg krigsseilerne, barna deres, og nå i denne siste boka; familien til krigsseilerne.

 

Siden det akkurat har vært 8. mai, er dette ei aktuell bok å lese. Forfatteren har skrevet fire bøker om krigsseilerne, deres familie og etterkommere.

I denne boka er det krigsseilernes barn som forteller sine historier om hvordan det var å vokse opp med en far som seilte ute under krigen.

Mange av fedrene kom hjem med arr i sjela og et nedslitt nervesystem i fullt kaos. Det var ikke vanskelig for veldig mange. De slet ofte økonomisk, ble mobbet og måtte ta store hensyn til fedrenes helse. Veldig mange valgte, eller klarte ikke, å fortelle sin historie fra årene til sjøs, og dermed rippe opp i alt det fæle de hadde opplevd. Noen fortalte litt, andre forble helt tause, men noe plukket jo barna uansett opp. Mange forsto likevel ikke hva foreldrene hadde gjennomgått, før de selv var voksne. Da satt de med mange flere spørsmål enn svar, og mange har søkt i arkiver for å finne ut hva som skjedde. Mødrene visste selvfølgelig mer enn barna, og de ble for mange limet i familien. Mange familier sleit i tillegg for å få oppreisning etter de kom hjem.

 

Nok en gang har forfatteren skrevet ei bra bok om emnet, og fått historiene fortalt av dem som har opplevd det, fortalt med deres egne ord. Historiene berører langt inn i hjerterota.

Boka er likevel ikke bare trist, den inneholder også positive historier. Noen klarte seg bedre enn andre.

Boka er lettlest, slik at den ikke blir for tung å lese. Den passer derfor til alle som vil vite mer om krigsseilerne. Mange her hjemme levde i det uvisse om hvordan det var gått med de som seilte ute under krigen, om de fremdeles levde eller var døde. Krigsseilere hadde ikke vært hjemme på fem, seks, sju år da de som overlevde endelig kom hjem. Likevel ble de ikke mottatt som helter. Isteden startet en annen kamp.  men det var ikke som helter. Da startet en annen kamp.

Disse sitatene fra boka som sier mye:

 

“Vi var ikke helter, men ofre”

“Vi vant krigen, men tapte freden”

 

Jeg hadde selv en morfar som seilte ute som maskinist under hele krigen, fra 1939 til han kom hjem høsten -45. Da krigen brøt befant han seg i havn i Dakar. De seilte knapt to dager før havna ble stengt. En av båtene han seilte på ble senere senket. Han fortalte aldri om sine opplevelser fra den tiden.

Se vedlagt link fra krigsseilerregisteret:https://krigsseilerregisteret.no/no/sjofolk/223610/

 

Jeg anbefaler sterkt alle bøkene til Schjølberg. Det er flotte bøker som bevarer historiene til en gruppe som fortjente så mye mer enn det de fikk av den norske stat etter hjemkomsten.

Jeg sluker bøkene hans, de er jevnt over bra. De gjør også at jeg forstår hva min morfar har vært igjennom.

 

Andre bøker jeg har lest av forfatteren:https://miniblogg.no/henningbokhylle/114570/oddvar-schjoelberg-krigsseilernes-familie.html

https://miniblogg.no/henningbokhylle/110617/oddvar-schjoelberg-en-krigsseilers-loggbok.html

https://miniblogg.no/henningbokhylle/110381/oddvar-schjoelberg-krigsseilernes-evige-kamp.html

 

 

 

Fakta:

 

Forfatter: Oddvar Schjølberg

Tittel: Krigsseilernes barn

Forlag: Liv forlag

Utgivelsesår: 2017

Antall sider: 336

Format: Pocket

Sjanger: 2. verdenskrig

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast: 5

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg