Nina F. Grünfeld “FRIDA: Min ukjente farmors krig”
Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje – og hun var gravid.
Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.
Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina F. Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten
Nina F. Grünfeld er filmregissør og forfatter. Mange vil nok huske hennes far Berthold Grünfeld, som også er en del av historien, men det er hennes farmor denne historien handler om.
Handlingen i boka er todelt. Den ene er om Frida fra hun er liten, til krigens slutt. Den andre delen handler om Ninas jakt på hva som skjedde i farmorens liv og hvordan gikk med henne. Helt siden Nina var liten spurte hun etter farmoren. Faren kunne ikke svare henne. Han hadde bare truffet moren en eneste gang, og da fikk han en rød brannbil av henne. Mer visste han ikke.
Dette var Ninas utgangspunkt da hun startet jakten på farmorens historie. Håpet var å finne spor som kunne gi henne svar. Overlevde Frida krigen, eller ikke?
De kom i mål til slutt, men hadde det ikke vært for alle politirapportene hadde de ikke funnet mange spor. For Frida var det veldig vanskelig å komme seg ut av den onde sirkelen hun hadde rotet seg inn i. Å være jøde, kvinne og prostituert, var et vanskelig utgangspunkt for en kvinne med henne. I boken får vi høre hvordan folk levde før, under krigen. Vi får også fine skildringer om maktmisbruk, sult og fortvilelse. Dette er en bok som er litt annerledes enn de man vanligvis leser om krigen.
Boka leses rett frem, og veksler mellom Ninas og Fridas historie. Det fungerer fint, når du først begynner er den veldig vanskelig å legge fra seg. Historien vrir virkelig både sjel og følelser. Etter å ha lest den, kjenner jeg at den fremdeles sitter i, og det kommer den garantert til å gjøre en stund. Noen ganger når jeg har lest en sterk bok, blir jeg rett og slett tom. For meg kastet den et nytt lys over forholdene mennesker levde under på den tiden. Forfatteren må ha lagt ned utrolig mye arbeid i denne boka, med alt bakgrunnsstoffet som er gått igjennom, og arkiver hun har besøkt i inn og utland.
Er du interessert i litteratur fra krigen, er det bare å kaste seg over denne boka. Du vil ikke angre! Det er noe av det bedre jeg har lest av sånn litteratur på lenge.
Boka er et lese-eksemplar fra forlaget
Terningkast 5