Kristin Hauge “Teorier om sand”

Kristin Hauge «Teorier om sand”

 

Forlaget om boka:

 

Annas nitten år gamle datter, Karla, myrdes under en reise i Sudan, et land hvor drap kan straffes med døden. Offerets etterlatte kan bidra til at domfelte likevel benådes.

Anna kastes inn i et eksistensielt tomrom fylt av savn og sinne, og søker etter kunnskap om hva rettferdighet, straff, tilgivelse og menneskeverd betyr. Vi følger Anna til Sudan, der det grusomme skjedde, men der Karla også hadde hatt en fin tid.

 

Om forfatteren:

 

Kristin Hauge (f.1958) er født og bosatt i Oslo. Hun har i senere år vært utsendt som diplomat for norsk utenrikstjeneste ved ambassadene i Kabul og Khartoum. Hun har også arbeidet I Brussel for to internasjonale organisasjoner, samt i Forskningsrådet og i to norske departementer. Hun er i dag ansatt i Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) og har hovedfag i statsvitenskap. Hun har gått Aschehougs forfatterskole.

Hun debuterte med novellesamlingen «Tiggerne» i 2018, deretter kom romanen «Ritualer» i 2019. Denne høsten kommer hennes tredje roman, «Teorier om sand.»

 

Meg om boka:

 

Dette er forfatterens tredje utgivelse, men mitt første møte med hennes forfatterskap. Det er alltid spennende å prøve noe nytt, så jeg var spent på denne. Baksideteksten tydet på at dette kunne være noe for meg.

 

Boka begynner dramatisk. Anna får besøk av presten Tora, som forteller at Annas datter, Karla, er drept i Sudan der hun var på reise sammen med faren. Karlas foreldre er separert, far kommer hjem med kisten og begravelsen blir avholdt.

Presten Tora blir utover i boka en viktig samtalepartner for Anna. Vi får høre hvordan Anna takler sorgen over å ha mistet en datter hun ikke hadde noe godt forhold til. Hun må i tillegg bestemme seg for om gjerningspersonen skal få dødsstraff eller ei. H

Hun er ganske bestemt på at det skal han ha. Han tok fra henne det kjæreste hun hadde. Hun kan ikke tilgi, selv om omverdenen mener noe helt annet,

Karla var kristen, men det er ikke foreldrene hennes. Likevel har Anna samtaler med en prest, og melder seg inn i en sorggruppe. I tillegg skal hun forsøke å skrive om hevn og sorg, i noe som kan bli utgitt.

 

Kapitlene er korte med mye luft imellom. Språket er filosofisk. Anna er fortellerstemmen i boka. Det er få personer å forholde seg til. I hoveddelen av boka får vi lange og dype refleksjoner over dette med sorg, savn, smerte og sinne. Alle følelsene vi får etter å ha mista noen som står oss nær. Det er absolutt ikke noe solskinnshistorie som fortelles her.

Vi ser at forfatteren har jobbet som diplomat i Sudan, når hun forteller om forholdene rundt drapet på datteren. En blir følelsesmessig berørt av å lese boka, og en føler sterkt med moren. Ei sår, trist bok om savn som jeg anbefaler sterkt videre.

 

Andre bloggere om boka: https://tinesundal.blogspot.com/2021/09/teorier-om-sand-av-kristin-hauge.html?m=1

 

Fakta:

 

Forfatter: Kristin Hauge

Tittel: Teorier om sand

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Utgivelsesår: 2021

Antall sider: 247

Sjanger: Roman

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg