Det var hjem vi sjøfolk skulle av Berit Rickhard

Det var hjem vi sjøfolk skulle av Berit Rickhard

 

Forlaget om boka:

 

“På et eller annet tidspunkt begynner de fleste å se seg tilbake. Vi forstår at vi hører til i en større sammenheng, og at vi må kjenne vår egen historie hvis vi vil vite hvem vi er. For dem av oss som har en far som fikk sitt livsløp innskrevet i andre verdenskrig, kan fortiden påkalle en særlig interesse fordi vår historie ikke bare er personlig og privat, men også en del av den nasjonale historien og verdenshistorien.” Berit Rickhard vokste opp med en far som hadde seilt ute under hele 2. verdenskrig, og som resten av livet var preget av krigsopplevelsene i handelsflåten. I “Det var hjem vi sjøfolk skulle” undersøker Rickhard hvordan det har vært for andre krigsseilerbarn å vokse opp i den slagskyggen krigen kastet over sjømannsfamiliene. Gjennom de femten samtalene i denne boka får vi et riss av krigshistorien til hver enkelt av fedrene, men det er først og fremst hverdagslivet i etterkrigstiden som blir belyst. Spørsmålet om andre generasjons traumatisering er sentralt: På hvilken måte er sønnen eller datteren preget av farens skjebne? Hvilken virkning har det hatt at krigsmerkede fedre vegret seg for å snakke om sine grufulle opplevelser? Og hvordan kjentes det at også samfunnet tiet om sjøfolkenes innsats og traumene de bar med seg da de kom hjem

 

Om forfatteren:

 

Berit Rickhard (f. 1947) er utdannet cand.philol. med hovedfag i norsk. Hun er bosatt i Arendal, der hun har arbeidet som lektor i videregående skole. Hun har tidligere gitt ut to romaner, og i 2017 utga hun den dokumentariske beretningen Fra sjømann til soldat. Krigen som aldri tok slutt, hvor hun følger sin egen far gjennom krigsårene i uteflåten.

 

Meg om boka:

 

Siste boken jeg har lyttet til. Jeg har lest og lyttet til en rekke bøker om krigsseilerne. Når denne dukket opp på radaren, så fikk jeg lyst til å lytte til den. Her er det samtaler med 15 barn etter krigsseilere som forteller hvordan det var å ha en far som seilte ute, og kom hjem strekt traumatiset etter det det de opplevde når de seilte ute, og hvordan hverdagen preget livene deres etter krigen. Det er Liv Aakvik som er innleser av boka. En innleser som funket bra til denne historien her. Spilletid for lydboka er 8t53m.

 

Boka har passe lange kapitler og grei fremdrift. Språket er bra og lett. Ei fin bok å lytte til. En føler en er tilstede i samtalene mellom forfatteren, og de hu intervjuer om deres opplevelse å ha en foreldre som var krigsseiler under krigen. Det er variasjon i alder på de hun har hatt samtaler med. De har forskjellige opplevelser om hvordan hverdagen ble. Noen klarte seg bedre enn andre. Det er sterke historier vi får høre. Det er litt om krigen, men handler mest om hvordan de taklet hverdagen etter krigen. Krigsseilerne er tidsvitner og vi kan kalle barna andre generasjons tidsvitner. For som vi hører i boka så har det til tider ikke vært lett og være barn av krigsseilere. For meg som har lest mye om krigsseilere så er denne boka med på å sette seg inn i hvordan barna og ektefeller hadde det i hverdagen når de kom hjem fra krigen. Mange barn av krigsseilere vil nok finne boka veldig interessant. Forfatterens far var selv krigsseiler. Noen som jeg synes gjør boka bra. Hun kan sette seg inn i samtalene med de på en fin måte med bakgrunnen hun har. For som min morfar som var en av de mange som ikke fortalte om det de opplevde under krigen. For norske sjøfolk var en av de viktigste grunnene til at andre verdenskrig tok slutt og vi fikk fred. Så disse femten samtalene er viktig å bevare for ettertiden.

 

Jeg som liker å lese fra krigen hadde ei fin lyttestund tross boka tema. Boka ble lyttet til i hver eneste ledige stund. Selv om det tunge, sterke og fine samtaler og historier vi får servert. En sitter ikke igjen uberørt etter å ha lest boka. Ei perfekt bok til noen som har hatt en krigsseiler i familien eller du liker historie fra krigen. Jeg anbefaler boka på det sterkeste videre. Siden nærmer seg jul er det et perfekt julegavetips.

 

Fakta:

 

Tittel: Det var hjem vi sjøfolk skulle
Forfatter: Berit Rickhard
Forlag: Oktober
Utgitt: 2020
Sjanger: Sakprosa

 

Boka er lånt på biblioteket.

 

Terningkast 5

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg