Cesilie Holck “Til døds”

Cesilie Holck “Til døds”

Yvonne har ikke hatt kontakt med faren siden tenårene. Da han igjen dukker opp, er det fordi han trenger et sted å dø. Han flytter inn på hennes hybel, og livet hennes handler etter hvert utelukkende om å tilfredsstille den dødssykes behov. Etter farens bortgang prøver Yvonne å finne tilbake til sine egne behov som menneske.

Til døds handler om en pårørendes trang til å skape et språk for døden i en altoppslukende sorg. Romanen er et forsøk på å grave frem en latent kjærlighet i en betent relasjon, med døden som redskap.
Forfatteren har alt gitt ut noen bøker før hun kom ut med denne romanen nå i år. «Til døds» er en kort liten roman på 121 sider. En kortroman, men allikevel stor på sin måte. Jeg har etter hvert funnet ut at det er mange bra kort romaner der ute, godt skrevet og med et stort innhold i. Denne er ikke noe unntak.

I denne boka har forfatteren tatt utgangspunkt i sin egen far, som ble syk med lungekreft. Romanen er en fiksjonert versjon av hennes tanker rundt farens død. Vi følger Yvonne fra faren dukker opp på døra hennes og forteller at han er syk og hun foreslår at han kan bo hos henne, til han ender på sykehus, etter hvert flyttes til lindrende enhet, døden og begravelsen hans.
Boka reflekterer over familierelasjoner, skjebne, liv, død og medmenneskelig ansvar. Vi får betraktninger rundt det å ha KOLS og lungekreft, og skammen det fører med seg. 
Forfatteren brukte ti år på å skrive romanen.

Denne boka gikk rett hjem hos meg, siden jeg selv har opplevd noe lignende og kjenner meg godt igjen i det forfatteren skriver om. Hun skriver også på en veldig flott måte, til tross for det dystre temaet i boka. Språket er godt, og dramaturgien har en stram regi, som gjør romanen veldig bra. Den er vakker, sterk og rørende. Du blir følelsesmessig engasjert og føler at du er med i boka. 
Noen bøker gjør noe med deg følelsesmessig, og dette var en sånn bok for meg. Dette er en flott bok om døden som det er verd å sette av en kveld på å lese, så jeg anbefaler den sterkt videre.

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget
Terningkast 5

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg