Ann-Helén Laestadius “Stjålet”
Forlaget om boka:
Ni år gamle Elsa blir vitne til at en mann dreper reinkalven hennes. Hun trues til stillhet og blir smertefullt klar over at hennes opphav vekker et glødende hat.
Trusselen mot Elsa forandrer henne for alltid, og gjennom årene bærer hun med seg en del av et reinsdyrøre som en konstant påminnelse. Familien og slektningene kjemper for rettferdighet, men i det stille vokser en desperasjon.
Stjålet er en varm, men samtidig sviende skildring av en glemt del av Sverige hvor mennesker blir satt mot hverandre. Der reinsdyr blir jaget og brutalt drept, uten at politiet etterforsker forbrytelsene. Der spenninger mellom samer og andre beboere forgifter generasjoner.
Om forfatteren:
Ann-Helén Laestadius (f. 1971) er forfatter og journalist, fra Kiruna i Sverige. Hun er av samisk og tornedalsk opprinnelse, to av Sveriges nasjonale minoriteter.
I 2016 ble Laestadius tildelt den prestisjetunge Augustprisen for beste ungdoms- og barneroman for «Tio över ett», som hun også ble tildelt Norrlands litteraturpris for.
«Stjålet» er hennes første voksenroman.
Fakta:
Forfatter: Ann-Helén Laestadius
Tittel: Stjålet
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022
Sjanger: Roman
Meg om boka:
Dette er forfatterens debut som voksenforfatter etter skrevet ungdomsbøker. Etter å ha lest baksideteksten til “Stjålet” fant jeg raskt ut at dette antagelig var ei bok for meg.
Ni år gamle Elsa blir vitne til at en mann dreper reinkalven hennes, og hun skjærer en bit av øret til kalven som hun alltid har med seg.. Hun vet hvem mannen som drepte kalven er, men hun blir truet til taushet, og trusselen forandrer henne for alltid.
Familien hennes har anmeldt over hundre hendelser av tyvslakt, men politiet ser en annen vei, og gjør lite eller ingenting for å oppklare anmeldelsene. Elsa er klar over at opphavet hennes vekker glødende hat blant folk som ikke er samer, og sammen med familien kjemper hun for rettferdighet.
Boka har et enkelt og greit språk, og er lettlest. Det er en del samiske ord i boka, men det er ordliste bak i boka. Romanen har gode beskrivelser av personer, miljø og plasser.
Du kan føle værskiftene som om du selv er tilstede i boka, høre snøen knitre under skiene. Her får vi se hvordan en samefamilie lever og hvordan forholdet mellom samer og vanlige folk er. Vi er innom mye, mobbing, spenning og hat mellom samer og andre bygdefolk i generasjoner. Vi opplever hvordan samene lever i pakt med naturen. Det er også en historie om desperasjon og maktesløshet, og en føler med hvordan samene blir behandlet av øvrigheten der oppe i nord.
Handlingen foregår i Nord-Sverige, men jeg tror ikke at det er veldig annerledes for samer i Norge.
For meg var boka både vakker, spennende og lærerik, en roman helt etter min smak. Det var nærmest en slukebok, og jeg rett og slett storkoste meg. Denne boka vil garantert slå an hos krimelskere som vil lese litt annet enn krim. Til dere som vil ha ei spennende og lærerik bok om samer, er dette ei bok jeg anbefaler sterkt videre!
Jeg har både lest og lyttet til boka. Boka er meget bra i begge formatene. Det er Marte Fjellheim Sarre som har lest inn boka.
Boka er mottatt som e-bok og lydbok format fra forlaget
Terningkast 5