Johan Ehn “Hesteguttene”

Johan Ehn “Hesteguttene”

 

Forlaget om boka:

 

1926: På et barnehjem i Tsjekkoslovakia trenes to unge gutter opp til å bli turnere. For å unnslippe endeløse treningsøkter og harde avstraffelser, rømmer de og finner seg arbeid på et omreisende sirkus. I det liberale Berlin begynner guttene å forstå hva de egentlig føler for hverandre samtidig som nazistene kommer til makten.

 

2014: Anton er nettopp ferdig med videregående. Han har fått seg jobb i Stockholms hjemmetjeneste, der en av brukerne han møter er den tause Alexander Kovac – en snart hundre år gammel mann som nekter å forlate kjøkkenet sitt. I leiligheten hans finner Anton ikke bare gamle fotografier av hester og sirkusartister, men også et brev fra Gestapo. Hva slags liv er det egentlig den gamle mannen har levd?

 

Om forfatteren:

 

Johan Ehn (1967) er en svensk forfatter og skuespiller. Han debuterte i 2017 med den selvbiografiske romanen “Down under”, og ble i 2020 nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for hesteguttene. Han er også tildelt den ærefulle Nils Holgersson-plaketten for årets beste ungdomsbok, og I 2021 ble han nominert til Storytel Adwards.

 

Handlingen foregår i to tidsepoker. Den ene starter i 1926 og går frem til 1945. Den andre foregår i 2014 i Stockholm.

 

På et barnehjem i Tsjekkoslovakia i 1926 trenes to unge gutter opp til å bli turnere. For å unnslippe endeløse treningsøkter og harde avstraffelser, rømmer de og finner seg arbeid på et omreisende sirkus. I det liberale Berlin begynner guttene å forstå hva de egentlig føler for hverandre, samtidig som nazistene kommer til makten. Dette blir fort veldig farlig for dem.

 

I 2014 møter vi den introverte Anton, som er forelsket i en noe eldre mann. Selv er han akkurat ferdig med videregående, og er konkurranserytter, men har fått seg midlertidig jobb som hjemmehjelp. Der treffer han den eldre brukeren Alexander. Alexander er stum, men de får sitt eget språk seg imellom, og Anton fatter mer og mer interesse etter hvert som han lærer mer om Alexanders historie, basert på ting han kommer over i leiligheten hans.

 

Mye i boka er knyttet opp til historiske fakta, og fortellingen om hvordan homofile ble behandlet i Tyskland under Hitler sitt styre er sterk, og den var delvis ukjent for meg. Måten den er skrevet på, med mye varme og kjærlighet, gjør at det likevel ikke blir for sterk kost å lese.

Jeg likte best historien om de to barnehjemsbarna Janek og Sasha, men hadde også sansen for delen der Anton beskriver det å være gammel. Forfatteren fletter de to fortellingene fint sammen, historiene veksles på utover i boka, og slutten var uventet.

 

Språket er både vakkert og fint, og kapitlene passe lange. Her får en både historie, kjærleik og galgenhumor. Selv om deler av boka er rystende lesing, tror jeg aldersgruppen den er beregnet for vil like den.

Jeg koste meg i hvert fall, og når jeg først kom i gang med boka, var den vanskelig å legge fra seg. Ei bok jeg anbefaler videre!!

 

Fakta:

 

Forfatter: Johan Ehn

Tittel: Hesteguttene

Forlag: Mangschou forlag

Format: Innbundet

Utgitt: 2021

Antall sider: 382

Sjanger: Ungdomsroman

Originaltittel: Hästpojkarna

Oversatt av: Morten Hansen

 

Boka er et lese-eksemplar fra forlaget

 

Terningkast 5

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg